AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Počelo je vakcinisanje zdravstvenih radnika u FBiH protiv koronavirusa. Radi se o vakcinama AstraZeneca, koje je Srbija donirala FBiH. Jedna od onih koji su primili ovu vakcinu je i medicinska sestra Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Amara Baftić.

Koronavirus je prebolovala u julu prošle godine, međutim serološko testiranje je pokazalo da nema razvijena antitijela. Za portal “Avaza” je kazala da su nuspojave koje je ova vakcina izazvala uobičajene.

– Vakcinu sam primila 10. marta, što se tiče nuspojava osjetila sam bolove u mišićima, imala sam mučninu i groznicu. Prošla sam bez temperature. Trenutno se osjećam dobro, sve je u redu – kazala je Baftić.

Dodaje da kod nekih kolega uopće nije bilo nuspojava.

– Kada je riječ o ostalim kolegama dosta njih je imalo temperaturu, a par kolega nije imalo nikakvih nuspojava. Najteža nuspojava je ta da je neko imao temperaturu oko 39 – objašnjava.

Amara Baftić se vakciniše protiv koronavirusa
S obzirom na to da radi na Odjeljenju za urgentnu medicinu, nije pripadala primarnoj grupi zdravstvenih radnika koji se vakcinišu protiv koronavirusa.

– Nisam bila planirana za vakcinisanje u prvoj grupi, jer prvu grupu čine ljudi koji koji rade u Covid odjeljenjima. Međutim, dosta kolega je ispalo iz te grupe iz razloga što su na bolovanju jer su covid pozitivni, a s druge strane dosta njih je bilo vakcinisano negdje u Srbiji – kazala je Baftić.

Iako je prebolovala koronavirus, serološko testiranje je pokazalo da nema ravijena antitijela, što je navelo da se vakciniše.

– Prošle godine u julu sam prebolovala koronavirus, ali kad sam radila serološki test nisu bila prisutna antitijela, nemam ih uopće. Mada, ima kolega koji imaju antitijela, a odlučili su se vakcinisati – zaključuje Baftić.