Amazon daje po 100 dolara novim radnicima koji imaju potvrdu o vakcinaciji

Screenshot 2 55

Američki tehnološki div Amazon najavio je danas da otvara 75.000 radnih mjesta širom svoje mreže skladišta i centara za distribuciju u SAD i Kanadi i da će ponuditi bonus od 100 dolara novim zaposlenima koji posjeduju potvrdu da su vakcinisani protiv Covida-19.

Iz Amazona su dodali da će na tim poslovima nuditi prosječnu početnu platu od 17 dolara po satu, što je odraz nedavnog povećanja zarada u rasponu od 50 centi do tri dolara po satu za više od pola miliona zaposlenih u SAD koji rade u toj kompaniji, piše CNBC a prenosi agencija Tanjug.

Nuđenje raznih benefita kako bi se privukli kandidati sve je raširenija pojava među američkim firmama koje traže radnu snagu na kadrovski sve oskudnijem tržištu rada.

Pojedina preduzeća kažu da imaju problem da nađu radnike što pripisuju proširenim pogodnostima koje uživaju nezaposleni. Kritičari tvrde da bi poslodavci trebalo da razmotre povećanje plata kako bi privukli radnike.

Kompanije, među kojima su Chipotle i McDonald’s, najavile su posljednjih dana povećanje plata kako bi privukle radnike.

Iz istog razloga, i Amazon nudi bonus do 1.000 dolara za potpisivanje ugovora o radu na nekim lokacijama kako bi privukao radnike.

Ova kompanija je vodila agresivnu politiku zapošljavana novih ljudi tokom pandemije korona virusa, pri čemu je primila čak 500.000 radnika 2020. godine kako bi uspjela da odgovori snažnom skoku potražnje onlajn kupaca.

Istovremeno je profit ulagala u fizičko širenje poslovanja, otvarajući nova skladišta, baze za vazdušni transport tobe i druge objekte ekstremno brzim tempom, dodaje CNBC.