Ambasada BiH prva institucija koju je nakon izbora posjetio novoizabrani saborski zastupnik Armin Hodžić

Ambasada BiH prva institucija koju je nakon izbora posjetio novoizabrani saborski zastupnik Armin Hodžić

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Zagrebu Elma Kovačević Bajtal primila je Armina Hodžića, novoizabranog zastupnika na parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj. Susretu u ambasadi BiH prisustvovali su i Bermin Meškić, predsjednik Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj – Bošnjaci zajedno, Muhamed Mandžić, član Predsjedništva Stranke za BiH i Hasan Redžić, potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Sastanku je prisustvovala Sanja Emiović, ministrica savjetnica u Ambasadi BiH u Zagrebu.

Ambasadorica Kovačević-Bajtal je iskazala punu podršku demokratski izabranom saborskom zastupniku Hodžiću i naglasila da je njegov veliki uspjeh na izborima u Republici Hrvatskoj rezultat višemjesečnog konstruktivnog djelovanja na prevazilaženju suprotstavljenih stavova političkih grupacija koje okupljaju Bošnjake u Hrvatskoj. Izrazila je očekivanje da će na temelju ovih iskustava bošnjačka zajednica u Hrvatskoj nastaviti političko jačanje, te doprinijeti čvršćem povezivanju dvije prijateljske zemlje – Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Bošnjaci u Republici Hrvatskoj imaju posebno važnu konstruktivnu ulogu, koja je pokazana i u vrijeme domovinskog rata, kada su Bošnjaci stali odlučno u odbranu Republike Hrvatske, ali i kasnije, kada je u miru bošnjačka zajednica dala veliki doprinos jačanju i razvoju Republike Hrvatske.

Prijem u Zagrebu - Avaz

Prijem u Zagrebu. Avaz

Hodžić se zahvalio Ambasadi na dosadašnjoj saradnji, koja je bila posebno dobra u zadnje vrijeme i izjavio da je Ambasada Bosne i Heregovine u Zagrebu prva institucija koju je posjetio, nakon što je izabran za predstavnika manjinske grupe, koju će u narednom periodu zastupati u Hrvatskom saboru. Dalje je istakao da je od 2015. godine, nakon 9 godina u Hrvatski sabor izabran zastupnik Bošnjak, da će u svom budućim radu, kao saborski zastupnik raditi za dobrobit svih nacionalnih manjina iz manjinske grupe koju predstavlja i da će kroz tijela državne vlasti i lokalne samouprave raditi na poboljšanju njihovog životnog standarda, te da će se zalagati na unapređenju bilateralne saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja može biti još bolja.

U Hrvatskoj su u srijedu održani parlamentarni izbori, na kojima je učestvovalo 165 lista u 11 izbornih jedinica i 17 kandidata u 12. izbornoj jedinici. U 12. izbornoj jedinici, koju čini cijela Hrvatska, pripadnici nacionalnih manjina su izabrali osam zastupnika, tri srpske, po jednog talijanskog i mađarskog, jednog zajedničkog zastupnika ispred češke i slovačke nacionalne manjine, jednog zajedničkog zastupnika iz albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine i jednog od 12 manjina u grupi gdje su austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska. Armin Hodžić osvojio je najviše glasova u grupi u kojoj zajedničkog zastupnika biraju pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS