a 16
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Poricanje ili čak veličanje ratnih zločina i genocida neprihvatljivi su i ometaju približavanje Bosne i Hercegovine EU. Svi političari u BiH pozvani su da im se aktivno suprotstave, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

FIXGEHALT

Podsjetili su na raniju izjavu njemačkog saveznog ministra Hajke Masa (Heiko Maas) u kojoj je izjavio:

– U zemlji koja se želi pridružiti EU, jednostavno ne može biti mjesta za nacionalističku agitaciju, poricanje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca.

Iz Ambasade dodaju da bi ovaj zakon trebao biti polazna tačka za raspravu među svim političkim akterima u regiji o konkretnoj provedbi mjera.

LIDER

– Genocid u Srebrenici je historijska činjenica. To je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Relativizacija, poricanje ili veličanje ratnih zločina i genocida nehumani su i štete sjećanju žrtava.

Savezna vlada podržava sve napore koji konsolidiraju temelje mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini – uključujući rad visokog predstavnika. Pomirenje i izgradnja povjerenja ostaju pitanja koja moraju imati najveći prioritet za sve lokalne i međunarodne aktere. Svojom je odlukom odlazeći visoki predstavnik jasno stavio do znanja koju važnost pitanje pomirenja ima za budućnost Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.