Portal 072info

Ambasada SAD u BiH objavila Izvještaj o trgovini ljudima u BiH: Podaci nisu dobri

Screenshot 2 1024
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila je Izvještaj o trgovini ljudima u našoj zemlji za ovu godinu.

“Vlasti Bosne i Hercegovine se ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima, ali ulažu značajna nastojanja u tom pravcu. Među tim nastojanjima je bila i organizacija radnih grupa s predstavnicima vlasti i civilnog društva od strane Državnog koordinatora, koje su bile zadužene za izradu državne strategije koju je vlada usvojila u januaru 2020. godine”; stoji u Izvještaju.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Vlasti u našoj zemlji nisu pokazale generalno veća nastojanja u poređenju s prethodnim izještajnim periodom. Državni budžet nije bio usvojen, zbog čega je i finansiranje u borbi protiv trgovine ljudima odloženo.

“Policija i tužilaštvo su i dalje redovno vodili istrage u predmetima trgovine ljudima kvalificirajući je kao lakša djela, dok su sudije i dalje izricale kazne ispod minimalno propisanih, čemu su skloni u svim krivičnim predmetima u Bosni i Hercegovini. Istrage i krivična gonjenja nisu bila usmjerena na žrtve, a Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima je i dalje neefikasna”, puše u Izvještaju.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Izricane su presude žrtvama i nisu dodjeljivana godišnja sredstva nevladinim organizacijama za zaštitu žrtava, dok organizacije koje pružaju pomoć žrtvama i dalje namju resurse i nisu bile u stanju pružiti pomoć svim domaćim žrtvama.

Bosni i Hercegovini je prema Zakonu o zaštiti žrtava trgovine ljudima odobreno izuzeće od spuštanja na novi tri. Naša zemlja je na nivou dva Nadzorne liste treću godinu zaredom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“Izvještaj o Trgovini ljudima je objavljen. Treću godinu zaredom bih je na nivou dva, riskiraju da padne na najniži nivo, ako hitno i značajno na unaprijedi borbu protiv trgovine ljudima”, napisali su iz Američke ambasade na svom Twitter profilu.

Kompletan izvještaj možete pročitati OVDJE.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6