Ambasada SAD u BiH organizira vježbu: Pokazati spremnost sigurnosnih službi

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH domaćin je vježbe pripravnosti u hitnim situacijama, a koja će biti održana sa partnerima iz sigurnosnih institucija i drugih hitnih službi Bosne i Hercegovine.

Vježba, nazvana „Operation Alliance Shield“, istaknut će spremnost, obučenost i koordinaciju tih službi u BiH. Obuhvatit će simulaciju sigurnosne stvarne situacije, u kojoj ambasada i osoblje zaduženo za odgovor u hitnim slučajevima rade zajedno kako bi osigurali dobrobit i zaštitu svih. Ova vježba pokazat će kapacitet odgovora institucija koje pružaju podršku ambasadi u hitnim situacijama. 

Ko učestvuje u vježbi

Partneri koji će učestvovati u vježbi su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DCPB), policija Kantona Sarajevo i ostale hitne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH (FMUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). 

Ova vježba još jedan je primjer izvrsne saradnje između ambasade i predstavnika bh. institucija koje pružaju pomoć i podršku u hitnim slučajevima. 

“Operation Alliance Shield” vrhunac je višemjesečne obuke i planiranja od strane regionalnog ureda za sigurnost (RSO) američke ambasade, diplomatske sigurnosne službe State Departmenta (DSS) i naših sigurnosnih partnera u BiH. 

Stvaranje sigurne zajednice

Zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u stvaranju sigurne zajednice. 

– Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost osoblja ambasade, kao i naših partnera u BiH, povećala naša spremnost za svaku situaciju te smanjila i ublažila konfuzija i mogućnost ozljeda u slučaju budućeg, stvarnog scenarija. Također, služi za uspostavu lanca zapovijedanja i kontrole te pojednostavljuje komunikaciju radi bržeg odgovora. Ambasada je već organizirala slične vježbe i ranije, i rutinski provodi ovu vrstu vježbi u svim našim misijama diljem svijeta – saopćeno je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE