Ambasada SAD: Uskratit ćemo vize svim pojedincima uključenim u korupciju

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) sastao se 4. oktobra s ambasadorima i drugim predstavnicima ambasada Austrije, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi razgovarali o alatima, metodama i najboljim praksama u podržavanju bolje budućnosti svih građana BiH kroz pozivanje na odgovornost svih aktera uključenih u korupciju, naveli su u saopćenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu obavezala se povećati razmjenu informacija sa partnerima istomišljenicima o aktivnostima korumpiranih aktera i otežati korumpiranim bh. akterima da nezakonito stečenu imovinsku korist investiraju u inostranstvo; zauzeti se za borce protiv korupcije u BiH, uključujući javne službenike, istraživačke novinare i civilno društvo; te nastaviti javni angažman u borbi protiv korupcije i njenog negativnog uticaja na BiH.

Kao dio svoje obveze da korumpirane aktere pozove na odgovornost, američka ambasada u Sarajevu provodi nove korake za otkazivanje ili uskraćivanje viza za poslovna ili turistička putovanja u Sjedinjene Države za pojedince uključene u korupciju, napisali su.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE