Ambasador BiH u Hrvatskoj izvrijeđao Biseru Turković zbog obilježavanja Dana nezavisnosti BIH

C6B6B7FF 8BD8 4073 9DA7 EE9D718F58B2


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, svjesna da BiH nema zakon o praznicima, stalno šalje tumačenja u skladu sa politikama SDA pokušavajući po svaku cijenu da uspostavi kontinuitet sa nepostojećom ratnom “Alijinom BiH”, a koji bi trebalo da bude prezentovan i u stranim državama s kojima imamo bilateralne odnose. To neće proći, rekao je za “Glas Srpske” Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj, piše Avaz.

Vranješ je sa još 17 kolega iz diplomatsko-konzularne mreže, potpisao otvoreno pismo u kojem su jasno poručili Turković da neće obmanjivati svjetsku javnost i da će, umjesto njenih instrukcija i slavlja praznika kojih nema, nastaviti da poštuju zakone i Ustav BiH.

Ministrica Turković, naime, u instrukciji upućenoj 16. februara DKP-ima BiH zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata da povodom 30 godina od Dana nezavisnosti 1. marta obilježe taj praznik, te da ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema bude upućena zvanična nota.

– Tražiti od nas, ambasadora i generalnih konzula, da svjesno obmanemo institucije zemalja prijema, interpretirajući bošnjačke vizije prošlosti u stranim državama, govori koliko bošnjačka politička elita odbija da shvati stvarnu poziciju, da su samo jedan od tri ravnopravna konstitutivna naroda i da BiH nije nacionalna država Bošnjaka.

To je, u stvari, dobar primjer tzv. “bosanskog paradoksa” gdje se uočava da SDA i druge bošnjačke partije svojim postupcima zasnovanim na nerealnoj viziji BiH, u stvari, najviše rade na urušavanju temelja ove državne zajednice. Odnosno, svjedoci smo da Bošnjaci danas najviše nanose štete BiH, a mi, šefovi diplomatskih misija po svijetu, na to ćemo glasno ukazivati u zemljama u kojima službujemo – naglasio je Vranješ za “Glas Srpske”.

Otvoreno pismo potpisali su još i Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

Inače, Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije u NATO.

Prethodni članakDok cijene “divljaju”: Koji grad je jeftiniji za život – Sarajevo, Zagreb ili Beograd?
Sljedeći članakSLUČAJ U BiH: Razbojnici upali u stan i opljačkali muškaraca, vezali ga a potom se drogirali