Portal 072info

Ambasador Češke sa studentima Univerziteta u Zenici

Ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalink boravio je u posjeti Univerzitetu u Zenici i sa studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Zenici razgovarao o procesu evropskih integracija i iskustvima na putu ka Evropskoj uniji.

Tokom susreta s rektorom Dževadom Zečićem ambasador Skalinka je najavio mogućnost saradnje i partnerstva s visokoškolskim ustanovama u Češkoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Studenti su imali priliku da pogledaju dokumentarni film o bivšem predsjedniku Češke “Život prema Vaclavu Havelu“, film o bivšem predsjedniku Češke koja se prije nekoliko decenija podijelila na dvije nezavisne države, Češku i Slovačku, danas obje članice Evropske unije.

Skalnik je kazao da iskustva Češke na putu ka Evropskoj uniji mogu pomoći Bosni i Hercegovini da u čitavom procesu može zaobići greške koje su oni uradili tokom pristupanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-U tehničkom smislu to je mukotrpan posao i nama je trebalo mnogo godina da uskladimo svoje zakonodavstvo s evropskom stečevinom, ali možemo vas uputiti koje greške na putu ka Evropskoj uniji možete da izbjegnete – kazao je ambasador Skalink.

Posjeta se poklopila s godišnjicom Dejtonskog sporazuma, a u razgovoru s predstavnicima medija ambasador Jakub Skalink je istakao da “Češka Republika nema čvrst stav u vezi s Dejtonskim sporazumom, ali podržava prepakiranje Dejtonskog sporazuma kako bi Bosna i Hercegovine kao zemlja raznovrsnosti uspjela na svom evropskom putu”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME