AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ambasador Kine u BiH Ji Ping izjavio je da je njegova zemlja počela testiranje vakcine za koronavirus i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja. On je izjavio za “Nezavisne novine” da je vakcina  ubrizgana u ljudsko tijelo i da su trenutno ušli u prvu fazu kliničkog ispitivanja.

–  Odabrali smo i određene efikasne lijekove i rješenja tretmana, te ih preporučili za kliničko liječenje –  rekao je Ji.

Također je dodao da je, suočavajući se sa nepoznatim virusom, Kina brzo organizovala naučna istraživanja i za kratko vrijeme postigla pozitivan napredak. 

O trenutnoj situaciji u Kini, Ji je rekao da je do 26. marta više od 74.000 pacijenata zaraženih virusom korona izliječeno i otpušteno iz bolnica u Kini.

– Stopa izlječivosti je premašila 90 odsto, a 8. aprila će biti ukinuta restrikcija kretanja u gradu Vuhan. Trenutno je širenje epidemije u Kini uglavnom suzbijeno, s obzirom na činjenicu da većina provincija i gradova već nekoliko dana zaredom bilježi `nulti rast` domaćih slučajeva” – istakao je Ji.

U Kini je do sada potvrđeno više od 700 slučajeva ”uvezenih” iz inostranstva, te da ostaje rizik pojedinačnih novopotvrđenih slučajeva i izbijanja epidemije u malom krugu.

Ji je ukazao da kineski narod izražava saosjećanje i spremnost da stane uz prijateljske narode BiH, te kao najvažnije naglasio da se ojača razmjena iskustava u prevenciji i kontroli epidemije.

Avaz