Ambasador SAD u UN-u najavio: Sankcije Dodiku i onima koji mu pomažu će se nastaviti

Ambasador SAD u UN-u najavio: Sankcije Dodiku i onima koji mu pomažu će se nastaviti

Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se razmatra o stanju u Bosni i Hercegovini, obratio se ambasador SAD pri UN-u Robert Vud (Wood).

– Današnji sastanak je pokušaj da se Vijeće iskoristi da se naglasi etnonacionalistička prijetnja koja dolazi od jedne strane. Rusija koristi ovo Vijeće da ih u svoje svrhe prati. 

SAD podstiče sve vlade da rade zajedno i da iskoriste odluke EU da otvore pregovore sa BiH. Svi lideri trebaju se kretati ka euroatlantskim integracijama. Mi podstičemo da se izbjegavaju etnonacionalistike agende i da se dođe do transparentne uprave – rekao je Vud.

Suprotno euroatlantskim integracijama

Naglasio je kako su destabilizirajuće radnje u Bosni i Hercegovini suprotne euroatlantskim integracijama i Dejtonu.

– Nastavak postupaka nekih lidera, uključujući Dodika, naročito poricanje genocida je nešto što izaziva zabrinutost. Srebrenica nije bila greška, neumoljiva je činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici. To su utvrdili međunarodni sudovi. Pozdravljamo odluku visokog predstavnika da zabrani učešće na izborima osobama koje su počinile genocid. To ne treba biti kontroverza.

Političari koji insistiraju na podjelama štite svoje interese. RS i Dodik su primjer, oni ubrzavaju korake da potkopaju institucije i pozivaju na disoluciju države. Njegova opasna postupanja i secesionistička retorika prijete miru i stabilnosti regiona.

Sankcije Dodiku i onima koji su omogućili njegove antidejtonske i korumpirane akcije će se nastaviti i u budućnosti u BiH. 

Ključna uloga OHR-a

Mi cijenimo ono što radi visoki prestavnik, a to je ključ da međunarodna zajednica zna šta se dešava. OHR ima ključnu ulogu da se osigura provedba građanskih aspekata Dejtona, to je ključno za osiguranje ključnih institucija, uključujuči pravosuđe, da funkcioniraju, bez obzira na pokušaje određenih političara da to potkopavaju – naveo je on.

Kazao je da će Ured visokog predstavnika ostati sve dok Bosna i Hercegovina ne ispuni sve kriterije.

– SAD će pružati podršku suverenitetu, integritetu i multietničkom karakteru BiH. Dajemo podršku Dejtonu što je temelj za mir i borit ćemo se protiv antidejtonskog djelovanja. Dajemo podršku OHR-u koji brani Dejton i bori se protiv etnonacionalizma i korupcije – poručio je Robert Vud.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica