Portal 072info

Ambasador Saudijske Arabije: Nama je čast dočekati hadžije, goste Allaha dž.š.

Sve institucije Kraljevine Saudijske Arabije su i ove godine spremne dočekati nekoliko miliona hodočasnika iz čitavog svijeta i danonoćno rade na njihovoj sigurnosti, kazao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah Mominah.

“Ovo su mubarek dani pa je prilika da se i govori o hadžu, a biti na usluzi hadžijama velika je čast i velika radost za Kraljevinu Saudijsku Arabiju i njene građane”, naglasio je Mominah, jer, dodao je on, hadžije su gosti Allaha dž.š. te je “velika čast ukazana nama da lijepo dočekamo Njegove goste”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S obzirom na to da je Kraljevina Saudijska Arabija počastvovana da brine o dva sveta harema u Mekki i Medini, Mominah je kazao da se kontinuirano radi na poboljšanju usluge hodočasnicima, poboljšava se infrastruktura, uvode se najsofisticiranije tehnologije kojima se olakšava izvršenje hadžskih obreda…

Osiguran je svaki segment

Već je realizirana politika strategija i plana razvoja cestovne infrastrukture, čime je poboljšana putna komunikacija, posebno prema Arefatu, Muzdelifi i Mini. Osigurani su autobusi za prijevoz, smještajni kapaciteti su prošireni, izgrađeni su novi hoteli sa vrhunskom uslugom, kvalitetnom hranom, vodom…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo zdravlja ima izrađen plan za djelovanje u svim situacijama, a zdravstvene usluge su na najvišem nivou, sa obučenim kadrom i najsavremenijom opremom koju nemaju čak ni najbolje klinike u svijetu. Ekipe hitne pomoći spremne su za djelovanje i u vanrednim situacijama, a apoteke su opremljene svim potrebnim medikamentima.

Kako bi hodočasnici obavili sve obrede, osiguran je svaki segment tokom hadža, a za to su angažirane sve službe Kraljevine, sve institucije, bez izuzetka, od državnog do lokalnog nivoa, sva ministarstva vojska, policija, zdravstvo, saobraćaj, ministarstvo ekologije, „svi su maksimalno mobilizirani kako bi pružili sigurnost i udobnost hadžijama, a sve to nadgleda Čuvar dvaju harema kralj Selman bin Abdul Aziz“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Možemo sa sigurnošću kazati da Kraljevina Saudijska Arabija uživa veliki stepen sigurnosti, pa neće biti problema ni u Mekki ni u Medini, kao ni u drugim gradovima u vrijeme hadža”, kazao je ambasador.

Hvala Bogu, kaže Mominah, Kraljevina Saudijska Arabija nikada nije doživjela velike sigurnosne greške, „jer naš je uslov da sve države koje potpišu Protokol o hadžu, moraju ga i slijediti, kako bi se izbjegle nepredviđene sigurnosne prepreke“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mi brinemo o svakom čovjeku

“Od početka kada hodočasnik stupi na tlo Kraljevine Saudijske Arabije pa sve do njegovog odlaska, mi brinemo o svakom čovjeku, kako bi u miru i sigurnosti obavio hadž”, zaključio je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah.

Očekuje se da će ove godine hadž obaviti oko 2,5 miliona hodočasnika iz čitavog svijeta, a što se tiče domaćih hodočasnika, taj broj je u danima hadža veći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za buduće hadžije iz BiH je izdato 1.680 viza, a tradicionalno i ove godine će 15 hodočasnika obaviti hadž koji finansira Sluga dvaju harema – kralj Selman bin Abdulaziz Al Saudići u okviru projekta “Gosti Sluge dvaju časnih harema”, a to su akademici, doktori, profesori, naučnici.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine će petu islamsku dužnost – hadž, obaviti 1.680 vjernika, koje će pet aviona prevesti, 8. 9. i 10. augusta iz Sarajeva ka Mekki i Medini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Fena
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME