Portal 072info

Ambasadorica Austrije dr. Hartmann posjetila gradonačelnika Kasumovića

Austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovini, dr. Ulrike Hartmann boravila je danas u nastupnoj posjeti gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. Ambasadorica Hartmann proteklih šest godina u BiH je radila poslove šefice kabineta Visokog predstavnika u BiH i specijalne predstavnice za EU i koordinaciju s međunarodnim organizacijama, te dobro poznaje prilike u našoj državi.  

Tokom jednosatnog prijateljskog susreta, gradonačelnik Kasumović upoznao je ambasadoricu Hartmann sa aktuelnim projektima u gradu, kao i planovima koje namjerava  poduzeti u narednom periodu s ciljem poboljšanja uslova života u Zenici.

“Zahvaljujem se ekselenciji na posjeti i ovom prilikom zamolio sam je da narodu Austrije i Vladi svoje države prenese riječi zahvalnosti za sve ono što su učinili za narod Bosne i Hercegovine u protekle skoro tri decenije. Oni su bez uslovljavanja pomagali našem narodu, kojeg je i danas najviše u Austriji. Razgovarali smo o mnogim temama, s posebnim akcentom na privredni razvoj. Upoznali smo ambasadoricu da je Zenica danas najprivlačnija za investiranje i obećala je da će sa svoje strane učiniti sve što je moguće, da što više investitora dovede u Zenicu. Jedna od tema bilo je i stanje u RMU Zenica, kako pomoći rudarima”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Vlada prijateljske Austrije zajedno sa njemačkim KfW-om učestvuje i realizaciji projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u našem gradu, zbog čega je ambasadorica dr Hartmann tokom dana posjetila i Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica.

“Sretna sam što sam vidjela jedan lijep grad, koji ima potencijal i da sam imala priliku razgovarati sa energičnim gradonačelnikom Kasumovićem koji mi je prezentirao veliki broj projekata čijom realizacijom će Zenica biti još bolje mjesto za život. Prioritet Austrije je podrška BiH na putu ka EU i na tom planu radimo sve što možemo. Također, želimo intenzivirati ekonomsku i trgovinsku saradnju sa BiH gdje sigurno ima mjesta i za još bolju saradnju sa privrednicima iz Zenice”, kaže dr. Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH.

Podijelite članak
  • 15
    Shares

Počitajte još

Kasumović pomogao studentu iz Zenice da svoje znanje proširi u SAD-u

072info

APSURDI | Dom za stara lica Zenica: Ko štiti direktora Kemala Efendića?

Redakcija

Grad Zenica u izgradnju javne LED rasvjete ulaže pet miliona KM

072info