Portal 072info

Amel Sejfović najvjerovatnije stiže u zenički zatvor

Tužilaštvo KS danas je saopćilo detalje hvatanja bjegunca Amela Sejfovića iz KPZ Sarajevo te šta je prethodilo njegovom pronalasku i vraćanju u pritvor.

Nakon bijega 3. septembra i dojave da je Sejfović pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda “Miljacka”, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo  pod nadzorom  Tužilaštva Kantona Sarajevo odmah su krenuli u potragu za odbjeglim Sejfovićem. Nedugo nakon toga, uslijedila su lišenja slobode osoba za koje postoji sumnja da su Amelu Sejfoviću pomogle u bjekstvu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Od samog bijega postojale su indicije da se Amel Sejfović nalazi u okolini Visokog. Nakon što je od strane Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i lociran, u potragu za odbjeglim Sejfovićem, MUP-u Kantona Sarajevo, agenciji koja je predvodila aktivnosti, pridružili su se MUP-ovi Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, Federalna uprava policije, SIPA i Granična policija BiH. Utvrđeno je da se Amel Sejfović skrivao u blizini telekomunikacijskih repetitora kod Visokog.

Zatim je uslijedila akcija detaljne pretrage terena u mjestima Tušnjići, Gorani, Stjena gora, Tušnjička korita, Zagorice i Završje na području općina Visokog i Kiseljaka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Budući da je tokom skrivanja koristio više SIM kartica i mobilnih telefona ali i zbog konfiguracije terena, bilo je otežano njegovo preciznije lociranje. Prilikom intenzivne pretrage, na različitim lokacijama pronađena je hrana, garderoba, automatska puška, mobilni aparati i SIM kartice – saopćeno je iz Tužilaštva KS.

S obzirom da je mjesto Buci bilo operativno pokriveno od strane pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u ponedjeljak oko 11 sati i 45 minuta, Amel Sejfović naoružan pištoljem, uočen je kako pretrčava ulicu u pomenutom naselju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kada je primjetio policijske službenike, skotrljao se niz liticu u korito rijeke Fojnice i nastavio bježati. Međutim, upao je u policijsku zasjedu nadomak vodenice, odbacio je pištolj i mobilni telefon te je nakon toga i uhvaćen.

Tužilaštvo KS podsjeća da je do sada Općinski sud u Sarajevu, a na prijedlog Tužilaštva KS, odredio pritvor za šest osoba dok se za sedmu čeka odluka suda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Oni se sumnjiče  da su Amelu Sejfoviću pomagali u bjekstvu. U ovom predmetu,  Amel Sejfović osumnjičen je za krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda. Istraga je u toku.

Inače, budući da Kantonalni sud u Sarajevu pred kojim se vodi postupak u predmetu „Raiffeisen banka“ nije donio odluku o premještanju Amela Sejfovića u KPZ Zenica, takav prijedlog danas je sudu uputilo Tužilaštvo KS, prenosi Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME