Portal 072info

Amel Tuka: Dat ću sve od sebe, put do finala je najteži

U Berlinu jučer počelo 24. europsko atletsko seniorsko prvenstvo, na kojoj će nastupiti šest takmičara iz Bosne i Hercegovine, a najviše se očekuje od Amela Tuke koji nastupa u četvrtak.

Najbrži Bosanac danas se videoporukom obratio publici u BiH.

“Prvi put imamo tri trke u tri dana. Prva trka je u četvrtak u 11:30 i maksimalno sam skoncentrisan na nju. Svi žele u drugi krug i niko se neće predavati. Idemo odlučno i hrabro u prvu trku i da prođemo kvalifikacije pa ćemo poslije razmišljati o ostalim utrakama,”kazao je Tuka i dodao:

“Nakon prve trke ove godine na Dijamantskoj ligi u Rimu, gdje sam istrčao sjajnih 1:45 na otvaranju sezone, dobio sam veliko samopouzdanje i nekako sve je išlo ka tome i moja sama psiha je išla ka medalji. Ona ide i sad, ali ta mala povreda me spriječila da ispoštujem taj plan i program koji sam trebao sve do Berlina. Želim da sve to bude umjereno, da idem korak po korak, da prođem prvo kvalifikacije, da prođem u finale, a taj put do finala je najteži. Najviše sam skoncentrisan na taj dio, a ako se plasiram u finale onda ćemo smišljati šta dalje i kako doći do medalje,” poručio je Tuka.

Osvrnuo se i na kvalitet Evropsko prvenstvo.

“Svjetsko prvenstvo, Olimpijske igre su najjača takmičenja na planeti, tako da je tamo konkurencija najveća. Ali i Evropsko prvenstvo je iz godine u godinu sve jače i jače, tako da će i u Berlinu biti jaka konkurencija i niko se ne smije potcijeniti. Ima atletičara koji su došli sa jako dobrim rezultatom, a i oni koji imaju slabiji rezultat ne smiju se potcijeniti, jer nikad ne znate kad neko može napraviti iskorak i imati svoj dan te da mu se sve te kockice poslože.  Ono što želim reći je da ću hrabro ući u svaku trku, dati sve od sebe, a onda ćemo vidjeti jer i faktor sreće treba da presudi,”  dodajeTuka.

Optmističan je ikao zbog povrede nije nastupao dva mjeseca.

“Nažalost, zbog povrede koju sam imao morali smo malo promijeniti raspored. Osjećam se dobro i vidjet ćemo kao će sve izgledati na stazi. Moram misliti na svoje trenutno stanje i to je jedino bitno u ovom trenutku. Svi su zadovoljni kako su prošle pripreme u Italiji i sretan sam zbog toga,” kaže bh. atletičar.

Radiosarajevo

Podijelite članak