Portal 072info

Amel Tuka rezimirao sezonu koja je iza njega: Za vrhunski rezultat sve se mora podudariti

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar, čija su specijalnost utrke na 800 i 400 metara, u kojima je vlasnik državnih rekorda, trenutno je na zasluženom odmoru u Zenici, gdje sumira sezonu koja je iza njega.

Dvoranska sezona 2017. počela je na sjajan način. Tuka je krajem januara u Padovi popravio državni rekord na 400 metara, koji sada iznosi 47,67 sekundi. Onda je sredinom februara uslijedio nastup u Birmingemu i novi državni rekord na 800 metara (1:46,59). Nažalost, tada se pojavila i upala tetive.

– Moj rezultat u Birmingemu bio je treće vrijeme u Evropi i peto u svijetu u dvorani. Samim tim, imao sam veće samopouzdanje uoči Evropskog prvenstva, ali sam dva dana poslije osjetio jaku bol i desetak dana nisam mogao trenirati. Nisam uspio odraditi finalne treninge kako bih u Beograd otišao spremniji. Nakon kvalifikacija, a prije polufinalne utrke, upala se vratila.

Dvorana specifična

Specifično je trčati u dvorani. Krug je dugačak 200 metara, krivine su oštre i pod nagibom. Trener mi nije dao da nastavim kako bih zaliječio povredu i sačuvao se za ljetni dio sezone – kaže nam Tuka.

Nakon pauze, uslijedili su vožnja bicikla, bazen i različite vježbe. No, nije smio trčati.

– Propustio sam čitav mart, koji mi je bio najvažniji za bazni rad. Na stazi sam počeo trenirati tek 20. aprila s italijanskim timom. Imao sam jednu utrku na 400 metara u Italiji, a prva na 800 bila je u Zenici, na našem atletskom mitingu. Pokušali smo da nadoknadimo propušteno i fino je krenulo. Imao sam dobre utrke u Velenju i Parizu. Iako se nisam osjećao onako kako sam želio, rezultati su bili dobri. Kalendar je bio pun. Iako sam osjećao umor, samo dvadesetak dana prije Svjetskog prvenstva imao sam vrijeme od 1:44,94. Tad sam otišao na planinu, gdje sam radio malo opuštenije. No, tamo je temperatura bila pretežno od 20 do 25 stepeni. Pred London sam se vratio na dva dana u Veronu, gdje je bilo više od 40 stepeni i jedva sam odradio jedan trening.

A na Svjetskom prvenstvu dočekalo nas je hladnije vrijeme. Čim sam došao, osjetio sam da nešto nije u redu. Pomislio sam da je samo umor, jer sam uvijek nastojao razmišljati pozitivno. Dan prije kvalifikacija, osjećao sam kao da gorim, bio sam stvarno loš. Tek sam po povratku kući, nakon što sam izvadio nalaze, otkrio da mi je željezo u krvi bilo ispod normale, a nama, sportistima, mora biti visoko – kaže Tuka te dodaje da je u finišu utrke u Londonu zbog potezanja diskvalificiran Danijel Anduhar (Daniel Andujar), koji ga je omeo u posljednjih 10 metara, i Tuka je izgubio prolazak dalje zbog samo 13 stotinki.

Stalne kontrole

– I da sam prošao u polufinale, ne znam kako bi to izgledalo, jer sam se, zaista, osjećao loše. Uslijedio je period od desetak dana koje sam proveo kod kuće i ovdje sam trenirao uz terapiju. Onda je stigao Rovereto i rezultat od 1:44,62, što je najbolje vrijeme u Evropi ove godine. Mnogo sam se bolje osjećao i u samoj utrci, mogao sam da promijenim tempo u posljednjih 300 i 100 metara – rekao nam je Tuka.

No, i pored svih oscilacija, naš najbolji atletičar nije nezadovoljan sezonom.

– Uvijek izvučem neku pouku, moram više slušati svoje tijelo. Sve u svemu, poprilično sam zadovoljan sezonom. Nisam uzalud još 2015. govorio da su svi uz mene dok sam pravio vrhunske rezultate. Tada sam napomenuo da budete uz mene i kada mi ne bude išlo. Znam šta je atletika i da uvijek dođe do male krize i zamora. Sve se mora podudariti kako bi se napravio vrhunski rezultat kao što sam ja napravio 2015. godine – kaže Tuka.

Tuka kaže da je i ove godine imao brojne posjete iz doping-kontrole, ali da nije želio mnogo govoriti o tome. Posljednju posjetu imao je početkom septembra u svom stanu u Zenici.

Uskoro inžinjer mašinstva

Osim što je uspješan sportista, Tuka je i vrlo dobar student. Nakon što je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio odličnim uspjehom, upisao je Mašinski fakultet na Univerzitetu u Zenici, gdje je u roku odslušao četiri godine i položio ispite.

– Moram se malo ozbiljnije posvetiti studiju dok sam na ovoj pauzi. Imam veliku podršku dekana Fuada Hadžikadunića i profesora Sabahudina Jašarevića. Njima dvojici je stalo da završim studij, što je i meni posebno drago. Ne žele da zapostavim obaveze na fakultetu i na tome sam im posebno zahvalan. Potrudit ću se da to u skorije vrijeme privedem kraju, radi sebe. No, ako želite biti najbolji u nečemu, onda se morate tome i maksimalno posvetiti.

Tako sam ja svoju pažnju bio usmjerio u sport. Imam podršku profesora i dekana. I trebalo bi da se to uskoro zaokruži te da postanem diplomirani inžinjer mašinstva. To me i zanima i samo sam zbog toga završio taj fakultet. Mnogi misle da studiram DIF i neobično im je kad kažem da sam na Mašinstvu. Taj studij u Zenici je poprilično težak i zahtjevan, priznat je u cijelom svijetu, profesori drže nivo i zbog toga ne želim da se prebacujem negdje drugo – kaže Tuka.

Čestitke Džumhuru

Na kraju našeg razgovora, Tuka je posebnu čestitku uputio najboljem bh. teniseru i, kako kaže, velikom prijatelju Damiru Džumhuru na nedavnim uspjesima. Amel mu je poželio da nastavi s napretkom na ATP listi najboljih tenisera svijeta.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box