Portal 072info

AMEL TUKA UOČI FINALA ZA 072INFO: „Ja sam ponosan na svoju Bosnu i Hercegovinu“

U centru pažnje posljednjih nekoliko dana zasigurno je jedna od najpozitivnijih priča iz Bosne i Hercegovine i sporta ove zemlje, a dolazi direktno iz Pekinga sa Svjetskog prventsva u atletici, gdje se naša dva predstavnika bore za najveće prijestolje. Predstavnici ove godine su atletičar na 800 metara Amel Tuka i bacač kugle Hamza Alić.

Važno je napomenuti da je Amel Tuka prije dva dana izborio mjesto u finalu tako što je u polufinalnoj utrci na 800 metara kroz cilj prošao prvi i to s rezultatom 1:44:84, dok je Hamza Alić okončao svoj nastup u polufinalnom bacanju kugle, bacivši 18.62 m, što nije bilo dovoljno za ulazak u finale. Bez obzira Bosanci i Hercegovci su zasigurno ponosni na ova dva najbolja predstvanika Bosne i Hercegovine u Pekingu.

S početkom od 14:55 sati, po našem vremenu, u Pekingu na stazi u disciplini na 800 metara u velikom finalu pored najbržih i najboljih atletičara put ka finalu tražit će i Amel Tuka, Kakanjac, Bosanac i Hercegovac, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci ostvario najbolje rezultate i ostvario nevjerovatno velike ciljeve.

Kako Amel kaže za 072info, najgore je prošlo, psihički je dobro spremljen a to je najvažnije: „Bitno je da sam prihički rasterećen, jer sam svoj cilj ispunio ulaskom u veliko finale. Danas kada stanem na stazu i kada utrka započne vidjet ćemo kome je ostalo najviše snage kroz kvalifikacije, jer je u finalu sve moguće“, ističe Amel.

Amel Tuka volio je u nekoliko navrata reći da utrku poklanja svojim Bosancima i Hercegovcima, jer kako ističe, zadovoljstvo mu je i velika čast što je jedan od predstavnika na ovom velikom takmičenju, a pred ovu trku dodaje: „Mogu reći da ću dati sve od sebe da obradujem svoje sugrađane i sve ostale građane Bosne i Hercegovine, jer iskreno, oni to i zaslužuju“, ističe Amel pred odlazak na trening.

Da je oduvijek slovio za skromnog momka, uspješnog studenta i najbržeg atletičara govori činjenica njegovih suza radosnica na dočeku koji je organizovao grad Zenica i općina Kakanj, nakon osvjenog Evropskog prvenstva, te skromnost i ljubav koju je uputio svima onima koji su došli da ga podrže i koji su došli da mu požele sretan put i uspješnu karijeru. Iz toga, Amel je za kraj našeg razgovora istakao da mnogo voli narod svoje zemlje, jer da nije bilo njih, on zasigurno ne bi imao snage da uspije i bude dio velikih i prestižnih takmičenja: „Želim da se zahvalim svojim Kakanjcima, Zeničanima ali i Bosancima i Hercegovcima od srca na neizmjernoj podršci koju mi pružaju. Ja sam ponosan na svoju Bosnu i Hercegovinu. Nek i oni kao i ja budu zadovoljni ovim velikim finalom, jer bit će još Evropskih i Svjetskih prvenstava, ništa ne može preko noći“, dodao je za kraj najbrži atletičar svijeta na 800 metara Amel Tuka pred finalnu utrku na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Amelu želimo mnogo uspjeha danas u 14:55 sati, da kući donese medalju kakve je i navikao dobijati, a to su zlatne, a sve Zeničane pozivamo na zajedničko gledanje finalne utrke, koja se organizuje na platou ispred Robne kuće Bosanka uoči samog početka utrke.

Dođite da zajedno bodrimo našeg, Amela Tuku!

Podijelite članak