Portal 072info

Amel Tuka|Atletska zvijezda, inžinjer mašinstva i uzor mladima

U posljednjih desetak godina atletika u BiH je u velikom usponu. Protekle sedmice Amel Tuka ponovo je obradovao svoje brojne navijače i osvojio prvo mjesto u utrci na 800 metara na atletskom duelu između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država u Minsku (Bjelorusija).

Atletsko otkriće godine u BiH 

Najbolji bosanskohercegovački atletičar, kao predstavnik Evrope, slavio je rezultatom 1:46,77. Nedugo nakon utrke Tuka je ponovo izašao na stazu, ovaj put kao član mješovite muško-ženske štafete te još jednom trijumfirao.

Atletikom se počeo baviti sasvim slučajno, kada je 2008. godine kao učenik 3. razreda STŠ “Kemal Kapetanović” iz Kaknja učestvovao na Malim olimpijskim igrama u Zenici i pobijedio u utrci na 400 metara. Trener AK Zenica Halid Sedić pozvao ga je na razgovor, nakon kojeg je Tuka postao član tog kluba.

Budući da je živio u Kaknju, morao je svakodnevno dolaziti na treninge u Zenicu. Samo nekoliko mjeseci kasnije zabilježio je svoj prvi uspjeh: pobijedio je na 400 i 800 m na juniorskom prvenstvu BiH. Slijedio je ulazak u reprezentaciju i učešće na Balkanskom juniorskom prvenstvu u atletici u Grčkoj, gdje je bio treći. Nakon ovog uspjeha, proglašen je atletskim otkrićem godine u BiH.

Trenutno na šestom mjestu u svijetu 

Od 2010. godine je stalni član seniorske atletske reprezentacije naše države, s kojom je zabilježio brojne uspjehe na velikim takmičenjima. Posljednjih nekoliko godina trenira u Italiji kod Đanija Gidinija (Gianni Ghidini), pod čijim vodstvom je napravio veliki uspon u svijetu atletike.

Svoj lični, ali i državni rekord na 800 metara postavio je na utrci Dijamantne lige u Monaku 17. jula 2015. godine, kada je pobijedio s vremenom od 1:42,51. Tuka se trenutno nalazi na šestom mjestu u svijetu po rezultatima na 800 metara u 2019. godini, što je sjajna najava za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Dohi, koje počinje 27. septembra.

Desetka za diplomski rad

U decembru 2018. godine, Tuka je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici odbranio diplomski rad s ocjenom 10 i postao inžinjer mašinstva. Bronzani sa posljednjeg Svjetskog prvenstva u Pekingu je odbranio rad o temi “Uputstva za održavanje i ispitivanje dizaličnih sistema s aspektima primjene evropskih standarda i preporuka”.

Nakon uspješnog završetka školovanja, ponovno se posvetio atletici i nastavio osvajati medalje.

Avaz

Podijelite članak
  • 270
    Shares