Portal 072info

Amelu Tuki dodjeljeno priznanje za najboljeg atletičara BiH u 2016. godini

Nakon održanog Međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2017”, Atletski klub Zenica je bio domaćin još jednog izuzetno važnog takmičenja za bosanskohercegovačku atletiku. Prema kalendaru Atletskog saveza BiH, na rasporedu je bilo Pojedinačno prvenstvo Bosne i Hercegovine za seniore i seniorke, na kojem su nastupili najbolji atletičari BiH.

Publika na Kamberovića polju je imala priliku vidjeti dobre nastupe bh. atletičara, posebno bacača kugle Mesuda Pezera i Hamze Alića i najuspješnijeg bh. atletičara i najboljeg u 2016. godini Amela Tuke, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH.

Prije početka takmičenja, dodijeljena su priznanja najboljim atletičarima i sportskim radnicima u 2016. godini.

Amel Tuka proglašen je najboljim atletičarem, a Mladena Petrušić najboljom atletičarkom u 2016. godini. Za najbolji klub u konkurenciji atletičarki proglašen je AK Borac iz Banja Luke, a kod atletičara AK Zenica.

Priznanja su uručena u još pet kategorija. Najbolji junior i juniorka su Stefan Ćuković (AK Slavija – Istočno Sarajevo) i Nikolija Stanivuković (AK Borac), najbolji mlađu junior i juniorka – Nermin Štitkovac (AK Sarajevo) i Mediha Salkić (AK Doboj Istok), dok je najbolji trener Giovanni Ghidini.

Specijalna priznanja za ostvarene norme i plasmane na međunarodnim takmičenjima u 2016. godini dobili su Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucija Kimani (Olimpijske igre), Gorana Cvijetić i Tanja Marković (Prvenstvo malih zemalja Evrope), Dejan Mileusnić, Rusmir Malkočević i Osman Junuzović (Prvenstvo Balkana za seniore) te Belmin Mrkanović (Prvenstvo Balkana za juniore).

Svim  atletičarima i atletičarkama, koji su postavili nove državne rekorde na otvorenom i u dvorani u 2016. godini, dodijeljene su posebne diplome, navodi se u saopćenju.

sportzdk.ba

Podijelite članak