Američka advokatica Zana Bajrić tražila da se negatorima genocida ne daju vize za SAD

873x400 7

Američka advokatica Zana Bajrić tražila da se negatorima genocida ne daju vize za SAD.

– Obratila sam se senatoru Chucku Grassleyju u vezi sa posjetom Željke Cvijanović SAD-u. Odgovor nije adekvatan, jer joj je trebala biti odbijena viza za SAD. Ona otvoreno odbija da se pridržava zakona i negira genocid u Bosni i Hercegovini, pa je dopuštati joj da posjeti SAD suprotno principima demokracije – napisala je na svom Facebook profilu Zana Bajrić, advokatica bh. korijena koja živi i radi u Iowi.

Objava sa Facebooka
  • Objava sa Facebooka
  • Bajrić je kao djevojčica, zajedno s ocem Hasanom, majkom Nerminom i sestrom Zehrom, protjerana iz Bosanske Dubice, ali nije zaboravila na Bosnu i Hercegovinu i veoma je aktivna u humanitarnim i drugim aktivnostima bh. zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama.

    Povodom posjete predsjednice RS Željke Cvijanović SAD-u, Zana se obratila senatoru Grassleyju sa zahtjevom da se angažira da se ne odobri viza osobi koja negira genocid u Srebrenici.

    – Hvala što ste mi skrenuli pažnju na posjetu predsjedice RS Željke Cvijanović Vašingtonu. Razumijem Vašu zabrinutost zbog toga i saglasan sam da bi američki zvaničnici trebali poslati zajedničku poruku da su negiranje genocida i prijetnje neprihvatljive – napisao je u odgovoru senator Grassley.

    On je dodao kako je informiran o time da je Visoki predstavnik Valentin Inzko donio odluku o izmjeni krivičnog zakona kojom se kriminalizira negiranje genocida te da je predsjednica RS nakon toga potpisala odluku kojom se to neće primjenjivati u RS.