Američka ambasada o skupu SNSD-a: Poruke koje su poslane su opasne

Američka ambasada o skupu SNSD-a: Poruke koje su poslane su opasne
25.10.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Skup podrske Miloradu Dodiku pod nazivom "Otadžbina zove" zbog dogadjanja oko ponovnog preborajavanja glasova na Opcim izborima u BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovani osudila je secesionističke poruke koje su poslane u ponedjeljak sa skupa u Banjoj Luci, koji je oganizovao SNSD.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručili da izborna tijela imaju odgovornost da osiguraju integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju te da Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste, ali da su secesionističke poruke na skupu u Banjoj Luci opasne.

– Nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci. Oni koji traže funkciju u BiH trebaju poštovati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se čuje glas građana i prestanu da iznose lažne i netačne informacije glasačkoj javnosti o izbornom procesu u BiH – navodi se u saopćenju Američke ambasade te dodaje:

– Sjedinjene Države su posvećene principima Daytona, da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Ni Dayton ni Ustav BiH ne daju nijednom entitetu pravo na otcjepljenje.

Naglasili su iz Ambasade i da bi svaka radnja koja se poduzima u pravcu raspada BiH prekršila Dayton i nosila bi teške posljedice.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica