Američka ambasada reagovala na Dodikovu najavu “mirnog razdruživanja”

Američka ambasada reagovala na Dodikovu najavu “mirnog razdruživanja”

Odluka Vlade Republike Srpske da predloži “razdruživanje” Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, kao i nedavna prijetnja Milorada Dodika da održi referendum o nezavisnosti RS-a, su neodgovorne i destabilizirajuće – poručili su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini za N1.

U odgovoru za N1 iz američke ambasade naglašavaju kako ova anti-dejtonska, neustavna inicijativa predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH.

– To su ključni interesi Sjedinjenih Država i jasno smo dali do znanja da ćemo ih braniti i štititi, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji ih dovode u opasnost – poručili su.

Podsjetili kako su nesporne sljedeće činjenice: RS postoji samo unutar Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje entitetu niti bilo kojoj drugoj administrativnoj jedinici nižeg nivoa pravo na otcjepljenje.

– Sjedinjene Države će i dalje biti uz sve građane BiH dok rade na jačanju demokracije svoje zemlje, rastu njene ekonomije i osiguravanju njenog zasluženog mjesta u euroatlantskoj zajednici zemalja – stoji u njihovom odgovoru.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica