Američka nuklearna elektrana ispustila više od 1,5 miliona litara radioaktivne vode

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dužnosnici prate čišćenje curenja 1,5 miliona litara radioaktivne vode iz nuklearne elektrane u Minnesoti. Xcel Energy, kompanija koja upravlja postrojenjem, rekla je da je izlijevanje u potpunosti obuzdano na licu mjesta i da nije otkriveno izvan pogona.

Državni dužnosnici rekli su da nema neposredne opasnosti za javno zdravlje. Curenje je prvi put otkriveno krajem novembra, ali su državni dužnosnici obavijestili javnost tek u četvrtak.

Voda sadrži tricij, uobičajeni nusprodukt rada nuklearnih postrojenja.

Prirodni radioaktivni izotop vodika, tricij emitira slab oblik beta zračenja koje ne putuje jako daleko u zraku i ne može prodrijeti kroz ljudsku kožu, prema federalnoj Nuklearnoj regulatornoj komisiji (NRC).

Izlijevanje tricija se povremeno događa u nuklearnim postrojenjima, ali se obično zadržava na lokaciji i rijetko utječe na javno zdravlje ili sigurnost, kaže NRC.

Xcel je prvi put otkrio curenje 21. novembra iz cijevi između dviju zgrada u svojoj tvornici Monticello. Tvornica je udaljena oko 56 km od najnaseljenijeg grada u državi, Minneapolisa, uzvodno uz rijeku Mississippi.

Kompanija je rekla da je sljedeći dan obavijestila državu i NRC.

https://4a630e23f92bd4be1ece2cc22e8032da.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

“Xcel Energy poduzeo je brzu akciju kako bi spriječio curenje u kompaniju, što ne predstavlja nikakav zdravstveni i sigurnosni rizik za lokalnu zajednicu ili okoliš”, objavilo je u četvrtak kompanija sa sjedištem u Minnesoti.

Državni dužnosnici rekli su da su čekali da dobiju više informacija prije nego što su iznijeli informacije o curenju, ali su potvrdili da se voda nalazi na imanju Xcela i ne predstavlja neposrednu opasnost za javno zdravlje.

Ministarstvo zdravstva Minnesote saopćilo je da curenje nije došlo do rijeke Mississippi.

Otprilike jedna četvrtina prolivenog tricija dosad je izvučena, a Xcel je rekao da bi mogao izgraditi nadzemne spremnike za skladištenje kontaminirane vode.

Također se razmišlja kako tretirati, ponovno koristiti ili odlagati prikupljeni tricij i vodu, prenosi CNN.