Portal 072info

Američka vojska ponovo otkazala saslušanje osumnjičenih za 11. septembar

Američka vojska je još jednom otkazala saslušanja osumnjičenih za teroristički napad od 11. septembra 2001. godine, rekao je vojni glasnogovornik u nedjelju. Odluku o otkazivanju ročišta koja su trebala potrajati od 24. avgusta do 4. septembra je donio vojni sudac.

“Sudac je citirao neriješena pitanja povezana s tvrdnjama o sukobu interesa savjeta za obranu” optuženika, rekao je zapovjednik Gary Ross.

Odvjetnici samoprozvanog orkestratora napada Khalida Sheikha Mohammeda i četvorice drugih navodnih urotnika izražavaju zabrinutost da ih je u 2014. godini špijunirao FBI i kažu da je to stvorilo sukob interesa između njih i klijenata, piše Reuters.

Navodi o špijunaži još jednom odgađaju postupak koji američka vlada neuspuješno pokušava pokrenuti duže od desetljeća, a koji predstavlja jedan od preduvjeta za zatvaranje zloglasnog zatvora u Guantanamu.

Petorici optuženih prijeti smrtna kazna ukoliko se potvrdi njihova navodna uloga u napadima, no odgode saslušanja imaju dublju pozadinu, uključujući davno potvrđene navode da su priznanja Sheikh Mohammeda i drugih osumnjičenih iznuđena mučenjem.

Američki mediji su još 2009. godine javili kako je Sheikh Mohammed zbog mučenja “izmišljao priče”.

vijesti.ba

Podijelite članak