A SMIJALI SU SE

Američke sankcije sve su bolnije: Firmama gase račune, ministrica finansija RS-a “čupa kosu”, Čavara pisao žalbu

Američke sankcije sve su bolnije: Firmama gase račune, ministrica finansija RS-a “čupa kosu”, Čavara pisao žalbu

Banke u Bosni i Hercegovini počele su da gase račune pravnim i fizičkim licima koja se nalaze na crnoj listi Kancelarije za kontrolu stranih sredstava SAD (OFAC).

Pored humanitarne organizacije kćerke predsjednika RS Gorice Dodik kojoj su prošle sedmice ugašeni računi zbog sankcija SAD-a, tokom ove sedmice računi su ugašeni i njenoj firmi “Agro voće”, kao i firmi “Global liberty” čiji suvlasnik je njen brat Igor, dok račun njene najpoznatije firme – restorana “Agape” u Robnoj kući “Boska” u Banjoj Luci koji drži zajedno sa Igorovom suprugom Ivanom trenutno nije u blokadi.

Prije deset dana ugašen je i račun firme “Inžinjering BN” čiji vlasnik je bivši predsjednik Boračke organizacije RS Savo Cvjetinović koji je takođe na crnoj listi OFAC-a.

Na crnoj listi SAD-a nalazi se i velika građevinska kompanija “Integral inženjering” iz Lakataša kojoj su trenutno aktivni svi računi.

Podsjećamo, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Ana Moris rekla je nedavno da bi se, osim osoba u BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na crnoj listi SAD.

To je izazvalo paniku među bankarima koji ne mogu tek tako da ugase račune fizičkim i pravnim licima, ali ni da dozvole da dođu pod udar američkih sankcija koji bi za njih bile pogubne.

Nakon toga, predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je sva fizička lica da se povedu za njegovim primjerom i dobrovoljno ugase račune kako banke ne bi došle pod udar sankcija. Rješenje za fizička lica koja će ostati bez računa u bankama, Dodik vidi u primanju plate u gotovini ili preko Pošta RS.

Prema tumačenju upućenih, primanje plate preko Pošta RS nije moguće, jer je i za to neophodno da fizičko lice ima otvoren tekući račun u nekoj od komercijalnih banaka, a ni primanje plate u gotovini u ovom trenutku nije moguće. Eventualno rješenje problema može biti izmjena uredbe o gotovinskom plaćanju, ali samo kada su u pitanju fizička lica, dok je za firme i organizacije situacija mnogo teža.

“Pravni subjekt bez računa ne može da postoji, niti da funkcioniše. To je praktično potvrdila Gorica Dodik koja je na društvenim mrežama objavila da je zbog blokade računa ugašena humanitarna organizacija ‘Srpska kuća’ na čijem je bila čelu. Ostali sa crne liste moraju da traže rješenje za nastavak funkcionisanja, a mnogi ga vide u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme”, objašnjava sagovornik Capitala iz bankarskih krugova.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i funkcioner HDZ-a BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara u kojem se žali da više ne može primati platu, jer ga je banka obavijestila da će mu zbog sankcija OFAC-a blokirati račun, a nijedna druga banka mu ne želi otvoriti račun.

“Sada nemam mogućnost da mjesečnu platu primam putem računa”, napisao je Čavara, navodeći da se time grubo krše njegova ljudska prava zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

On ističe da situacija nije tako jednostavna, pogotovo kada su u pitanju velike kompanije poput “Integral inženjeringa”, jer eventualna novoregistrovana firma ne bi imala reference, opremu i ostalo što joj je potrebno da konkuriše za najveće infrastrukturne objekte u BiH i regionu koje je do sada uspješno dobijala ova kompanija.

“Preregistraciju ili osnivanje nove firme dodatno komplikuje to što je većina privrednih sudova u RS u štrajku, a bez njih se ništa ne može uraditi”, kaže sagovornik za Capital.

To je potvrdila i ministarka finansija RS Zora Vidović koja je rekla medijima da se zatvaranjem računa onemogućava poslovanje i opstanak kompanija, što dalje ima negativne posljedice na ekonomski sistem.

“Pravna lica u slučaju gašenja računa apsolutno ne mogu da funkcionišu. Oni kojima su računi ugašeni se snalaze na razne načine, otvaraju druge firme, ali to nije normalan rad. Ta pravna lica neće moći normalno da rade”, ocijenila je Vidović.

Ona je kao primjer navela upravo “Integral”, ističući da je to naša najbolja i najveća kompanija koja se bavi izgradnjom puteva i niskogradnjom.

“Oni su takođe pod sankcijama, i imaju veliki problem, imaju čak kredite međunarodnih institucija, od EBRD-a, Svjetske banke… za velike poslove koje rade, ali eto i njima zatvaraju račune”, rekla je ministrica.

Ovoj kompaniji nisu ugašeni svi računi, ali ako se to desi, to će izazvati ogromne probleme.

Iz “Autoputeva RS” nisu se zvanično oglašavali, ali Capital piše da su zatražili instrukciju od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tome kako će oni postupati u vezi sa finansiranjem dionice autoputa Pet C koji gradi Integral ukoliko banke ovoj firmi blokiraju i ugase račune zbog sankcija OFAC-a.

“Ako EBRD zbog crne liste obustavi finansiranje, odnosno plaćanje „Integralu“, niko ne zna šta će se dalje dešavati, ali sasvim izvjesno je da će doći do blokade i zaustavljanja radova”, kaže sagovornik, dodajući da “Integral” zapošljava više od 700 radnika čija egzistencija će biti direktno dovedena u pitanje ako banke ovoj firmi blokiraju račun.

Sankcije zvaničnicima iz RS-a i firmama komentarisao je danas i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“A vi, je li znate kakve su sankcije sada protiv RS, znate koliko je to komplikovano? Šta će da radi sad ona žena Zora (ministrica finansija RS Zora Vidović op. a.), žena da čupa kosu”, rekao je Vučić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE