Američki državni tužitelji apeliraju na Facebook da otkaže planove za izradu Instagram za djecu

Screenshot 3 34

Grupa od 40 državnih tužitelja u SAD-u pozvala je u ponedjeljak izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga da odustane od planova za lansiranje verzije Instagrama za djecu mlađu od 13 godina.

“Korištenje društvenih medija može biti štetno za zdravlje i dobrobit djece koja nisu opremljena za snalaženje u izazovima postojanja računa na društvenim mrežama,” rekli su zvaničnici u pismu.

Dalje navode da Facebook u prošlosti nije uspio zaštititi dobrobit djece na svojim platformama.

Pismo su potpisali i glavni tužitelji Distrikta Columbia i tri američke države.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da je kompanija upravo započela istraživanje verzije Instagrama za djecu i rekao da su se obvezali da neće prikazivati ​​oglase na Instagramu koje razvijemo za osobe mlađe od 13 godina.

Kompanija je rekla da se slaže da svaka verzija aplikacije Instagram mora dati prioritet sigurnosti i privatnosti.

Državna odvjetnica Massachusettsa Maura Healey rekla je na Twitteru da je dječji Instagram sramotan pokušaj iskorištavanja i profitiranja ranjivih ljudi.

U pismu se navodi da su medijski izvještaji iz 2019. godine pokazali da je Facebookova aplikacija Messenger Kids, namijenjena djeci između šest i 12 godina, sadržavala značajnu grešku u dizajnu koja je omogućavala djeci da zaobiđu ograničenja na mrežnim interakcijama i pridruže se grupnim chatovima sa strancima koji ranije nisu bili odobrili roditelji djece.

Prošlog mjeseca, Kampanja za djetinjstvo bez komercijale također je pozvala Zuckerberga da ne stvara dječju verziju, rekavši da će ih to dovesti u veliki rizik.