Američki institut: Sprema se nova ruska ofanziva koju će podržat dodatnih 200.000 vojnika

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rusija se sprema za “skoru” novu ofanzivu na Ukrajinu, te bi se još 200.000 ruskih vojnika moglo uskoro pridružiti ratnim naporima, prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

U izvještaju ISW-a objavljenom u ponedjeljak kaže se da se ukrajinski, zapadni i ruski izvori slažu da se “Rusija priprema za neposrednu ofanzivu” kako se rat bliži prvoj godišnjici. U izvještaju se navodi da je sekretar NATO -a Jens Stoltenberg istog dana rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji “zadržava svoje maksimalističke ciljeve u Ukrajini”, planira mobilzovati 200.000 ili više novih vojnika kako bi se pridružili borbi.

ČITAJ JOŠ:  Da li Rusija zaista ima podršku "prijateljskih" zemalja?

U međuvremenu, ukrajinski vojni zvaničnik Ivan Timočko je navodno rekao da se ruske snage “pojačavaju” u ukrajinskom regionu Donbasa u iščekivanju ofanzive, koju je Rusija pokrenula “zbog sve većeg domaćeg pritiska za pobjedu” u ratu.

“Stoltenbergove i Timočkove izjave podržavaju prethodnu prognozu ISW-a da ruske snage postavljaju uslove za pokretanje ofanzivnih napora, vjerovatno u Luganskoj oblasti, u narednim mjesecima”, rekao je ISW.

Govoreći u ponedjeljak na Institutu Chey u Seulu, u Južnoj Koreji, Stoltenberg je rekao da Putin ima sposobnost da “danas okonča rat”, dodavši da nema znakova da se predsjednik Putin priprema za mir.

ČITAJ JOŠ:  Vojni analitičar Antonio Prlenda: Pravi rat u Ukrajini počinje na proljeće

“Vidimo suprotno. Vidimo da se pripremaju za još ratova, da mobilišu više vojnika, više od 200.000, a potencijalno i više od toga. Nismo vidjeli znakove da je predsjednik Putin promijenio svoj opšti cilj ove invazije, to jest da kontroliše susjeda, da kontroliše Ukrajinu. Dakle, sve dok je to slučaj, moramo biti spremni na duge staze”, rekao je Stoltenberg.

Ruski izvori ukazuju da vojni regruteri pokušavaju “regrutovati nezaposlene u volontersku službu” unutar Rusije, navodi ISW.

ČITAJ JOŠ:  Njemačka odobrila da se u Ukrajinu šalju i tenkovi Leopard 1, koristili se u borbama u ratu u BiH

Više univerziteta je također počelo zahtijevati da studenti “pruže podatke o vojnoj registraciji kao dio priprema za drugi talas mobilizacije u februaru 2023”.

Prošle sedmice, ISW je citirao procjenu ukrajinskog obavještajnog zvaničnika da se ruske snage spremaju za ” veliku ofanzivu ” na regione Donjecka i Luganska u proljeće ili rano ljeto.

Klix

GODISNJICA
MARKETING