Američki institut za rat otkriva koji je ruski plan za ukrajinske vojnike u Azovstalu

Screenshot 1 3 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Američki Institut za proučavanje rata objavio je najnovije ažuriranje o ruskoj ofanzivi u Ukrajini. Između ostalog, u ažuriranju se navode i planovi ruske vojske kada je u pitanju čeličana Azovstal u Mariupolju.

U ažuriranju se kaže da ruske trupe nastavljaju sa pritiskom na čeličanu Azovstal u Mariupolju – gdje se nalaze posljednji ukrajinski branioci grada.

Dodaje se da će ruske snage pokušati da izgladnjuju preostale branioce čeličane i da neće dozvoliti zarobljenim civilima da se evakuišu.

ČITAJ JOŠ:  Ukrajina je Putinov Afganistan

U subotu je planiran humanitarni koridor za evakuaciju civila zarobljenih u gradu, ali do toga nije došlo. Okupilo se oko 200 ljudi u nadi da će otići, ali su ih ruske snage rastjerale, upozorivši ih na predstojeće granatiranje.

Taj istraživački centar kaže da se Rusija koncentriše na napade na istoku i da trupe koje su izvučene iz povlačenja u regionu Kijeva ponovo ulaze u borbu tamo.

Dodaje se da će ruske snage vjerovatno povećati obim kopnenih ofanzivnih operacija u narednim danima, ali je prerano reći koliko će to učiniti ili koliko će te ofanzive biti velike.

ČITAJ JOŠ:  Djela Dragana Čovića i njegovih podružnica su antidemokratska i proruska

Podsjećamo, Rusija je nedavno objavila da kontrolišu čitav Mariupolj osim područja čeličane Azovstal gdje su se povukli preostali branioci grada. Putin je rekao da neće nastaviti napade na čeličanu.

No, prisustvo otprilike 1.500 ukrajinskih vojnika u fabrici koja je posljednje uporište odbrane grada, definitivno govori u prilog tezi da Mariupolj nije sto posto pod ruskom kontrolom.

Klix

GODISNJICA
MARKETING