Portal 072info

Američki meteorolozi najavljuju velik rizik od oluja i poplava u regiji

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni će biti magle ili niskih oblaka. Poslije podne umjeren razvoj oblačnosti ponegdje u Bosni će usloviti lokalne pljuskove, u istočnim područjima je moguća i grmljavina.

Jače naoblačenje sa zapada, praćeno obilnim padavinama se očekuje u noći s nedjelje na ponedjeljak. Vjetar će biti slab do umjeren, uglavnom južni i jugozapadni, u sjevernim područjima istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura iznosit će od 24 do 29, na jugu do 32 stepena.

Biometeorološke prilike tijekom dana će postepeno biti lošije. Približavanje poremećaja sa zapada, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Kronični bolesnici i meteoropate trebali bi umanjiti aktivnosti, a sudionicima u prometu sugerišemo oprezniju vožnju. Sa dolaskom noći, opća slika će se u cijeloj zemlji dodatno pogoršati.

Facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, u noći na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka i utorka najavljuje jače promjene vremena uz povremenu kišu te pljuskove i grmljavine, pri tome je moguće izraženije nevrijeme te obilnija kiša moguće su lokalne bujične poplave.

Po pisanju ove stranice u srijedu nas također očekuje vrlo nestabilno crijeme uz čestu kišu te pljuskove na velikom dijelu jugoistoka Europe.

Amerikanci najavljuju veliki rizik od oluja i poplava u našoj regiji.

Američke stranica accuweather.com najavila je obavještenje za nadolazeću ciklonu u kojem stoji da bi sutra nevečer na sjeveru Hrvatske u kratkom vremenskom prazdoblju moglo pasti preko 50 mm kiše, što bi dovelo do lokalno poplavljenih prometnica i bujičnih poplava u nekim naseljima. Tijekom ponedjeljka polje niskog tlaka će se kretati preko većeg dijela Italije i donositi lokalno obilnije padavine većem dijelu te zemlje, kao i lokano na Jadranu, zapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine i zapadnim dijelovima Crne Gore. Najveća opasnost od bujičnih poplava ja na području planinskih lanaca Apenina i Dinarida, zbog toga što se veća količina kiše može sliti u planiske potoke.

Ova američka meteorološka internet stranica da će se sredinom tjedna jake kiše i opasnost od mogućih poplava će se smanjiti, ali lokalni pljuskovi nam ostaju do kraja tjedna.

Bljesak

Podijelite članak