Portal 072info

Američki naučnici od matične ćelije proizveli srčano tkivo

Američki naučnici su uspjeli od matičnih ćelija razviti srčano tkivo, što bi mogao biti krupan iskorak u liječenju srčanih oboljenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naučnici sa američkog Univerziteta u Californiji i Gladstone instituta za kardiovaskularne bolesti su uspješno izveli laboratorijski eksperiment izdvajanja matičnih ćelija iz tkiva kože i njihov preobražaj u funkcionalne ćelije srčanog tkiva. Istraživači tvrde da su od preobraženih ćelija napravili mikrotkiva poput onih u srčanim komorama.

Šef istraživačkog tima Kevin Healy je istakao da je ovo prvi slučaj vještačke proizvodnje srčanih komora.

– Ova tehnika će znatno unaprijediti praćenje razvoja srčanog tkiva kod fetusa, ali i pomoći u liječenju urođenih srčanih mana kod beba. Takođe će pomoći u preciznijem utvrđivanju kontraindikacija koje lijekovi izazivaju kod žena u periodu trudnoće – tvrdi Healy.

Detaljniji izvještaj o eksperimentu je objavljen u naučnom časopisu „Nature Communications”.

Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih nastaju sve druge ćelije, organi i ljudska tkiva. Kada je beba rođena matične ćelije su završile svoju osnovnu funkciju izgradnje bebinog organizma i ostaju u tijelu kao rezerva koja služi za obnavljanje i zamjenu oštećenih i ostarjelih ćelija u toku života.

Jedna od najvažnijih osobina matičnih ćelija je mogućnost samoobnavljanja. Druga važna osobina matičnih ćelija je njihova sposobnost da se pretvaraju u bilo koji tip ćelije. To znači da one imaju nevjerovatnu sposobnost ne samo da proizvode same sebe već i da stvaraju nova tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. Njihova sposobnost proizvođenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija čini ih tako jedinstvenim u medicinskoj terapiji.

Podijelite članak