Portal 072info

Američki naučnici od matične ćelije proizveli srčano tkivo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američki naučnici su uspjeli od matičnih ćelija razviti srčano tkivo, što bi mogao biti krupan iskorak u liječenju srčanih oboljenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naučnici sa američkog Univerziteta u Californiji i Gladstone instituta za kardiovaskularne bolesti su uspješno izveli laboratorijski eksperiment izdvajanja matičnih ćelija iz tkiva kože i njihov preobražaj u funkcionalne ćelije srčanog tkiva. Istraživači tvrde da su od preobraženih ćelija napravili mikrotkiva poput onih u srčanim komorama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šef istraživačkog tima Kevin Healy je istakao da je ovo prvi slučaj vještačke proizvodnje srčanih komora.

– Ova tehnika će znatno unaprijediti praćenje razvoja srčanog tkiva kod fetusa, ali i pomoći u liječenju urođenih srčanih mana kod beba. Takođe će pomoći u preciznijem utvrđivanju kontraindikacija koje lijekovi izazivaju kod žena u periodu trudnoće – tvrdi Healy.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Detaljniji izvještaj o eksperimentu je objavljen u naučnom časopisu „Nature Communications”.

Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih nastaju sve druge ćelije, organi i ljudska tkiva. Kada je beba rođena matične ćelije su završile svoju osnovnu funkciju izgradnje bebinog organizma i ostaju u tijelu kao rezerva koja služi za obnavljanje i zamjenu oštećenih i ostarjelih ćelija u toku života.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedna od najvažnijih osobina matičnih ćelija je mogućnost samoobnavljanja. Druga važna osobina matičnih ćelija je njihova sposobnost da se pretvaraju u bilo koji tip ćelije. To znači da one imaju nevjerovatnu sposobnost ne samo da proizvode same sebe već i da stvaraju nova tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. Njihova sposobnost proizvođenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija čini ih tako jedinstvenim u medicinskoj terapiji.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME