Američki plan za BiH: Dodik “prekrižen”, Čović na žici, Izetbegović previše povezan sa Erdoanom

7 3

Prema pisanju “Al Jazeera Balkans”, Sjedinjene Američke Države neće poduprijeti zamjenu teritorija između Srbije i Kosova, Milorad Dodik odavno je prekrižen u američkim vizijama za BiH, Dragan Čović “na žici”, a Izetbegović previše povezan sa Erdoganom.

Američki predsjednik Joe Biden (Džo Bajden) najavio je povratak američke diplomatije u svijetu. Bajden je posjetio State Department i poručio da će obnoviti savezništva u svijetu kako bi se lakše suočili s izazovima pandemije, klimatskim promjenama i drugim sigurnosnim izazovima.

Bajden je rekao da je pitanje izbjeglica u svijetu jedan od globalnih problema, a kako bi popravio moralno liderstvo, najavio je potpisivanje uredbe za obnavljanje programa prijema izbjeglica.

Kao jedan od prioriteta nove administracije bit će rat u Jemenu. Bajden je objavio da je Tim Lenderking imenovan za posebnog izaslanika za Jemen, prenosi “Al Jazeera Balkans”.

Pregled najvećih razlika između prethodne, Trampove (Trump) politike i pristupa nove administracije vanjskoj politici i posebno odnosu prema zemljama Zapadnog Balkana donio je Ivica Puljić.