Američki policajac pucnjem u potiljak ubio nenaoružanog Afroamerikanca

20220414215645 714298

Policajac u Mičigenu upucao je 26-godišnjeg Afroamerikanca Patricka Lyoya, a policija je sada objavila snimak događaja koji se desio 4. aprila.

Kako javlja BBC, uznemirujući video je snimljen kamerom na uniformi policajca te prikazuje što se događalo netom prije nego što je policajac pucao u mladića u Grand Rapidsu.

Sve je počelo tako što je policajac zaustavio vozilo kojim je Lyoy upravljao. Policajac, čiji identitet nije objavljen, insistirao je na tome da mu mladić pokaže vozačku dozvolu. Mladić se oglušio na zahtjev policajca i počeo bježati. Nakon što ga je sustigao, policajac ga je pokušao fizički svladati pomoću elektrošokera, prenosi Index.

Potom je mladiću pucao u potiljak. 

Novi protesti zbog ovog događaja

Ovaj događaj izazvao je nove protste na kojima se zahtijevala objava identiteta policajca. Policija je izvijestila da istražuje slučaj.

Upucani mladić je u SAD-u došao iz Demokratske Republike Kongo te je pet godina živio u Grand Rapidsu, javlja BBC. 

Policajac je trenutno na administrativnom dopustu do ishoda uviđaja. Njegov identitet neće biti poznat javnosti osim ako protiv njega ne bude podignuta krivična prijava.

Benjamin Crump, advokat ubijenog mladića, zahtijeva da se protiv policajca podigne optužnica i da dobije otkaz.

Prethodni članakNjemačka zvanično obustavila finansiranje projekata u RS vrijednih 100 miliona eura: Blokada sve dok se ne povuku sporni zakoni
Sljedeći članakŠta se dešava na sjeveru Kosova? / Četvrti napad u samo tri dana: Na policijsku patrolu bačena granata, napadači pucali iz Kalašnjikova