Američki policijac rodom iz BiH nagrađen za doprinos lokalnoj zajednici

2cced7771f392f62a433b400f5497b89

Američki policajac rodom iz Bosne i Hercegovine Emir Hadžić dobio je posebno priznanje za rad i doprinos razvoju lokalne zajednice u St. Louiseu.

Bivši američki marinac Emir Hadžić sa 17 godina je kao izbjeglica stigao u Sjedinjene Američke Države, a nakon što je 20 godina proveo u vojnoj službi odlučio se za “transfer” u policijske snage.

– Policija okruga St. Louis me s razglom poslala u Affton – kaže Hadžić za FOX 2, te dodaje:

– Veliki je broj policijskih službenika koji govore bosanski, hrvatski ili srpski, te su upravo zbog toga dodjeljeni Southn Countyju. To je i logično jer već imamo određene informacije iz javnosti, a i dobro razumijemo kulturna dešavanja koja bi možda nekome drugom promakla, a što bi moglo voditi ka mirnom rješavanju problema.

Hadžić kaže da je posebno ponosan na činjenicu jer radi u području odakle je bivši američki predsjednik Ulysses S. Grant, te s mu je velika čast što ga je nagradilo Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu iz Washingtona.

– Posebno mi je drago što sam prepoznat među veličinama kakve su novoizabrani predsjednik Biden i bivši predsjednik Clinton, kao i senatori kao što su John McCain i Bob Dole – naglašava Hadžić, dodavši:

– Biti na listi takvih imena za mene je velika čast.

Hadžić je imao priliku u Bosni i Hercegovini služiti kao pripadnik NATO snaga, što je za njega veliko iskustvo.

– Radije ću izaći iz automobila i razgovarati s ljudima, to je moje iskustvo koje sam skupio na međunarodnim misijama. General McCrystal je rekao da diplomatiju ne može obavljati vozeći. Morate izaći iz automobila, rukovati se sa ljudima i upoznati vašu zonu odgovrnosti – rekao je Hadžić.

Hadžić nije zaboravio i na pomoć lokalne zajednice kada je kao izbjeglica stigao u SAD.

– Veliki je užitak služiti zajednici, pogotovo u onoj koja je bila dobra prema nama kad smo stigli ovdje bez ičega, te nam pomogla da stojima na svojim nogama i damo doprinos kako bi ovo mjesto postalo bolje nego je bilo – poručio je američki policajac koji je rođen u BiH.

Faktor

Prethodni članakSRAMOTNO: Na web shopu bez ikakvih problema možete naručiti duksericu “Nož, žica”
Sljedeći članakNevjerovatno: U vene ubrizgao čaj od “čarobnih gljiva”, počele rasti u njemu