Eaq6G56WoAEzsyb 1 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 7, 2021 @ 10:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Bruce Hitchner, profesor na američkom Univerzitetu Tufts i jedan od autora “Aprilskog paketa”, seta ustavnih promjena u BiH iz 2006. godine, u razgovoru za Fokus.ba dao je svoje viđenje o dešavanjima na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) posvećenoj Bosni i Hercegovini i produženju mandata EUFOR-a.

NER FIT

Razgovarao: Amil DUČIĆ

Hitchner je prokomentirao činjenicu da je Zapad na toj sjednici napravio svojevrsni “deal” sa Rusijom u okviru kojeg je produžen mandat EUFOR-au dok istovremeno visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu nije dopušteno obraćanje na toj sjednici.

-Rusija je morala shvatiti da bi neuspjeh u produženju mandata EUFOR-a ALTHEA vjerovatno doveo do uvođenja NATO snaga za održavanje sigurnosti u BiH koje bi zamijenile EUFOR, što je daleko manje poželjan ishod iz perspektive Moskve. Tako je došlo do ciničnog i kratkovidog ustupka, uskraćivanja prava visokom predstavniku da održi govor i podnese svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a. Ne vidim ovo kao ruski uspjeh, već više kao diplomatsku taktiku spašavanja, jer je Rusija već u prošlosti jasno dala do znanja da preferira kraj prisustva EUFOR-a u BiH. Suština je sljedeća: ustupak ne mijenja temeljne ovlasti visokog predstavnika prema Daytonu, i to ne bi trebala biti taktika koja će se ponaviti u budućnosti – kazao je Hitchner za Fokus.ba.

Ovog uglednog američkog profesora upitali smo i za stav o veoma zaoštrenoj političkoj situaciji u BiH koja prijeti da eskalira: Treba li međunarodna zajednica na čelu sa SAD sankcionirati Dodika i kako?

Tekst se nastavlja nakon reklame

-Situacija u BiH je prilično teška, a kao posljedica osporavanja Dejtonskog sporazuma, posebno njenog ustavnog poretka, što čini srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Dejtonski ustav (Aneks 4, član III.5) jasno navodi da država ima ovlasti da uspostavi “nakon saglasnosti oba entiteta…dodatne institucije… za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine i Hercegovine po potrebi.” On nigdje ne daje entitetima ustavno pravo da jednostrano ili na drugi način preuzmu odgovornosti od države ili da stvore paralelne institucije – kaže Hitchner.

On naglašava da entiteti već imaju jasno definirane odgovornosti kao što je navedeno u članu III.3a kojeg i citira: Sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama Bosne i Hercegovine pripadaju entitetima.

-Drugim riječima, različiti Dodikovi zahtjevi koji u suštini povlače Republiku Srpsku iz centralne vlasti BiH i uspostavljaju paralelne institucije su antidejtonski i neustavni. Stoga ih treba povući bez odlaganja. Dodik rizikuje sankcije i potencijalnu smjenu sa funkcije ukoliko nastavi da ide naprijed sa svojom zakonodavnom agendum – poručuje Hitchner.

Osnovno pitanje za Dodika je, naglašava profesor Hitchner, gdje zamišlja da će završiti njegovo antidejtonsko djelovanje, ne samo za njega nego i za Republiku Srpsku i BiH?

-Da upotrijebim stari latinski izraz: cui bono? Ne postoji ništa konstruktivno što se može postići ako se krene ovim putem, i mnogo toga što bi moglo krenuti užasno, užasno naopako. Pozivam gospodina Dodika da ispuni svoje obaveze uredno izabranog srpskog člana Predsjedništva BiH, a ne da ih napušta. Umjesto da želi uništiti BiH, on bi trebao učiniti sve što je u njegovoj moći da osigura njenu stabilnost i prosperitet. Ako nije dobre svijesti dorastao ovom zadatku, trebalo bi razmotriti podnošenje ostavke ili ga na to pozove visoki predstavnik – zaključio je naš sagovornik.

LIDER