Američki zvaničnici tvrde: Putin bi mogao preći na “Plan B” i odustati od osvajanja cijele Ukrajine

Screenshot 2 68 14
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Visokorangirani američki dužnosnici ističu kako bi ruski lider Vladimir Putin mogao u narednim danima promijeniti taktiku kada je riječ o osvajanju Ukrajine te se, zbog neuspjeha brzog osvajanja Kijeva, fokusirati samo na jedan dio ove države.

Prema tvrdnjama američkog lista Wall Street Journal, neimenovani američki zvaničnici vjeruju kako su aktivnosti ruske vojske jasan pokazatelj kako Vladimir Putin mijenja smjer rata u Ukrajini te da odustaje od prvobitnog cilja osvajanja cijele države i uspostavljanja marionetske vlade u Kijevu.

“Nakon što ruske trupe nisu brzo zauzele Ukrajinu kako su očekivale, cilj je zadržati područja zauzeta na jugoistoku države. Također, nastavit će se s opsadom gradova u drugim regijama kako bi se izvukli ključni ustupci uključujući i onaj koji se tiče ukrajinske neutralnosti”, prenosi WSJ izjave zvaničnika.

Povodom vojne taktike koju Ruska Federacija primjenjuje u Ukrajini oglasio se i bivši visoki zvaničnik State Departmenta Daniel Fried koji je pojasnio kako Putinov plan o brzom obezglavljivanju ukrajinske vlade nije uspio.

“Sada samo žele da ih ‘tuku’ jer se opiru i zato rade to što rade. To su staljinističke metode”, rekao je Fried.

Bivši američki ambasador u Ukrajini John Herbst ocijenio je da Putin tekuće, ali do sada neuspješne, mirovne pregovore s Ukrajinom vidi kao način da postakne Zapad da mu ponudi ustupke. Istovremeno, na taj način, on kod domaćeg stanovništva stvara dojam da je otvoren za diplomatsko rješenje.

“Putin nije odustao od svojih ciljeva da primora Ukrajinu da prizna ruski suverenitet nad Krimom te da odustane od kontrole nad regijom Donbas. Također, Ruska Federacija i dalje traži od Ukrajine da odustane od želje za ulaskom u NATO savez”, piše u tekstu.

Također, u eventualnom okončanju sukoba između Ukrajine i Rusije, američki zvaničnici smatraju kako i dalje ostaje otvoreno pitanje statusa glavnog grada Kijeva.

“I dalje je nejasno da li Rusija ima sposobnost da zauzme i zadrži Kijev ili čak potpuno opkoli grad”, piše Wall Street Journal.

Posljednji izvještaj britanskog ministarstva odbrane pokazuje kako ruske snage koje se nalaze na sjeveroistoku Kijeva nisu napredovale dalje prema glavnom gradu Ukrajine.

“Snage koje su napredova iz pravca Gostomelja prema sjeverozapadu odbijene su žestokim ukrajinskim otporom. Većina ruskih snaga ostaje udaljena od centra grada više od 25 kilometara”, navodi se.