AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Američko ministarstvo vanjskih poslova odobrilo je prodaju pet aviona P-8A Poseidon, koji je kompanija Boing nazvala jednim od “najparednijih” sistema naoružanja u svijetu.

U petak su zvaničnici SAD-a najavili odobravanje zahtjeva Njemačkoj za kupovinu pet patrolnih aviona. Osim toga odobrena je prodaja motora, senzora, radara, komunikacijske opreme, rezervnih dijelova i softvera, uključujući obuku, u vrijednosti od gotovo 1,8 milijardi dolara.

Berlin nastoji zamijeniti zastarjelu flotu od sedam aviona Lockheed P-3 Orion do 2025. godine, i sa nestrpljenjem očekuje Poseidone, koje je Boeing razvio kao zamjenu. Trenutno je u službi američke moranarice, RAF-a i Kraljevske australijske ratne avijacije.

U službenoj obavijesti Kongresu, Agencija za odbranu i bezbjednost rekla je da će prodaja “podržati vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO-ovog saveznika”, što je opisano kao doprinos političkoj i ekonomskoj stabilnosti u Evropi.

Kongres mora dati konačno odobrenje za prodaju, ali teško da će naići na protivljenje. Prodaja dolazi kao veliki poticaj Boeingu, glavnom američkom proizvođaču aviona, koji je u protekle dvije godine mora prizemljiti avione 737 Max zbog niza fatalnih nesreća, a zatim zaustaviti proizvodnju u najvećem pogonu u Washingtonu zbog pandemije.

Njemačka kupovina naprednih aviona dolazi u vrijeme naglog povećanja NATO letova duž ruske granice tokom protekle godine. Samo u 2020. godini rusko ministarstvo odbrane otkrilo je oko 2.900 borbenih aviona i 1.100 špijunskih aviona koji su se približili zračnom prostoru Rusije.