Amerika počinje “vakcina diplomatiju”, Blinken najavio više vakcina za sve

Sjedinjene Američke Države razmatraju načine na koje mogu da podijele više vakcina sa drugim zemljama u budućnosti, rekao je državni sekretar Antony Blinken.

“Vjerujemo da ćemo biti u poziciji da učinimo više na ovom frontu. Znam da mnoge zemlje traže od SAD da učine više, neke uz rastući očaj, s obzirom na razmjere situacije sa Covidom. Čujemo vas i obećavam da radimo najbrže što možemo”, rekao je Blinken.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena jučer je omogućila State departmentu mogućnost da vodi vakcinacionu diplomatiju.

Tako je imenovan koordinator programa te diplomatije, kako bi se osiguralo da sve države sveta koje su pokazale interesovanje, dobiju što brže i više vakcina od Washingtona.

Američki državni sekretar Antony Blinken imenovao je Gayle Smith, bivšu koordinarku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koja je radila u vrijeme administracije Baracka Obame tokom epidemije ebole, kao koordinatorku za Globalni odgovor na kovid, preneo je Reuters.

Američka administracija odredila je kao prioritet vakcinisanje domaće populacije, zbog čega je predsjednik Joe Biden optužen za nastavak politike “Amerika prije svih”, koju je vodio njegov prethodnik Donald Trump.

Više od 167 miliona doza vakcina dato je u Americi. Prema podacima Bijele kuće, tokom vikenda je u jednom danu dato preko četiri miliona vakcina, prenijela je agencija DPA.

Oko 32,4 posto američke populacije već je primilo barem jednu dozu.

Blinken je jasno stavio do znanja da američka adiminstracija zna da uspjeh domaće kampanje vakcinisanja nije dovoljan.

“Ova pandemija neće se završiti kod nas dok se ne završi u svijetu”, rekao je američki državni sekretar.

IZVORklix.ba
Prethodni članakLiga prvaka garantuje uzbuđenja: Liverpool po osvetu protiv Reala, City na Borussiju
Sljedeći članakPoruka bh. političarima sa protesta u Sarajevu: Sklonite se, ima ko hoće!