Amerika šalje HIMARS-e Ukrajini, ali i metke koji imaju veću preciznost

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je u petak novi paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan do 400 miliona dolara, u kojem su i četiri dodatna brzopokretna artiljerijska raketna sistema (HIMARS) i municija.

U ovaj najnoviji set opreme i zaliha uključeno je nešto što SAD ranije nisu slale Ukrajini, a to je 1.000 metaka artiljerije kalibra 155 milimetara za koje se smatra da imaju veću preciznost.

– Ovo je nova vrsta od 155 milimetara artiljerijske municije – rekao je visoki zvaničnik odbrane tokom današnjeg brifinga u Pentagonu i dodao:

ČITAJ JOŠ:  Reis Kavazović: Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude pred očima cijele Evrope

Precizni meci

– Ima veću preciznost. Nudi Ukrajini preciznu sposobnost za određene ciljeve. Uštedjet će municiju. Bit će efikasnija zbog preciznosti. To je daljnja evolucija naše podrške Ukrajini u ovoj bici u Donbasu.

Isti zvaničnik je napomenuo da su precizne metke za upotrebu u sistemima haubičke artiljerije koji su već na snazi ​​u Ukrajini, nešto što američka vojska već koristi i ima u svojim zalihama. Ovo je prvi put da ih SAD šalju u Ukrajinu.

U najnoviji paket uključena su i četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti koji će dopuniti osam već postojećih. Postoji i dodatna municija za te HIMARS sisteme, neka taktička vozila, municija za rušenje, rezervni dijelovi i druga oprema.

ČITAJ JOŠ:  Historijski uspjeh zastupnika u Parlamentu FBiH nije primjenjiv u praksi: Nema zabrane gradnje MHE

Šta su osigurali Ukrajini

Ministarstvo odbrane SAD navodi da su Rusi ilegalno napali Ukrajinu u februaru i da se Ukrajinci od tada bore da održe svoj suverenitet. Iako nije jasno koliko će se borbe još nastaviti, visoki zvaničnik odbrane rekao je da je ono što je jasno opredjeljenje SAD da nastavi pomagati Ukrajini da održi svoju nezavisnost.

– Bit ćemo spremni za sve što nam stručnjaci kažu da je potrebno za bojno polje – rekao je zvaničnik.

ČITAJ JOŠ:  Pakao na zemlji: Rusi u pokušaju zauzimanja Bahmuta koriste termobarične rakete

SAD, dodao je, pružaju obuku Ukrajincima od 2015. Od ruske invazije na Ukrajinu, SAD su, između ostalog, obezbijedile protuavionske sisteme Stinger, protivoklopne sisteme Javelin, sistem bespilotne letjelice Switchblade, haubički artiljerijski sistemi i metke, helikoptere, taktička vozila, municiju, radarske sisteme, HIMARS, pancire, šljemove i lansirne sisteme Harpun za obalsku odbranu.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING