Amerika šalje pomoć u BiH

Podijelite vijest
Zbog strašnih poplava u cijeloj Bosni i Hercegovini koje su uzrokovane obilnim kišama koje su počele krajem aprila, Vlada SAD radi sa institucijama vlasti BiH i Crvenim krstom/križom BiH na dostavljanju humanitarne pomoći najugroženijem stanovništu, javlja bh. novinska agencija Patria.

Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD, izdao je 15. maja proglas o elementarnoj nepogodi kako bi podržao hitne mjere pomoći. Ovim se omogućava Vladi SAD da odmah dodijeli 50.000 dolara za nabavku neophodnih potrepština koje su identificirali Ministarstvo sigurnosti BiH i Crveni krst/križ BiH, uključujući 13 motornih čamaca za evakuaciju stanovništva iz područja koja su najviše ugrožena poplavama. Oprema je nabavljena preko Kancelarije za pomoć zemljama pogođenim elementarnim nepogodama pri  Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i stići će u Bosnu i Hercegovinu u subotu 17. maja. Sedam čamaca će biti dodijeljeno Federaciji BiH, a šest čamaca Republici Srpskoj, potvrđeno je za NAP iz Ambasade SAD-a.

”Vlada SAD nastavlja sa hitnim aktivnostima kako bi identifikovala i druge mogućnosti vojne i civilne podrške mjerama pomoći i spremna je dostaviti dodatnu pomoć, kako se budu identificirale nove potrebe. Sjedinjene Američke Države su uz građane BiH u ovim teškim okolnostima”, kazali  su iz Ambasade SAD-a za Patriu.

cafe.ba