AMERIKA ZAPOČINJE AKCIJU: Obama je dobio podršku kongresa. Sirija spremno čeka napad s prstima na obaraču!

AMERIKA ZAPOČINJE AKCIJU: Obama je dobio podršku kongresa. Sirija spremno čeka napad s prstima na obaraču!

amerikanci-vjeruju-da-je-sirija-upotrijebila-kemijsko-oruzje-504x335-20130415-20130416175017-bbe861db55f1935c707c1813592717f0Sirijski premijer je rekao kako je njegova zemlja u potpunosti spremna za svaki strani udar na zemlju i spremno će uzvratiti istom mjerom. Amerika smatra da je Sirija odgovorna za korištenje hemijskog oružja zbog čega je 21. augusta više od hiljadu ljudi izgubilo život.

Čitav scenarij počinje dolaskom/odlaskom UN-a u/iz Sirije. UN je uzeo uzorke, te će se za dvije sedmice znati da li je korišteno hemijsko oružje. Bez obzira na sve, Barack Obama je poslao američke ratne brodove u Mediteran i spremno čekaju završetak analize.

Francuski premijer kaže da bi se napad mogao dogoditi 4. septembra, ali niko se ne usuđuje nagađati. Rusi pak smatraju da je čitava priča sa hemijskim oružjem izmišljena i da je to provokacija bliskoistočnih zemalja.

Obama je rekao kako Amerika nije za rat, ali za ograničenu vojnu akciju svakako. Američki predsjednik i nije morao čekati dozvolu kongresa da izvrši bilo kakav napad, ali u međuvremenu iskazana je i podrška kongresa.

Kakav ishod će imati ovaj scenarij ostaje da vidimo. Da li će biti rata, vojne akcije ili će analize dokazati suprotno vrijeme će pokazati.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE