Screenshot 6 23
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Uhapšen je 62-godišnji Teksašanin Hervis Rogers koji je prošle godine na izbornom mjestu čekao šest sati da bi glasao na izborima za kandidata Demokratske stranke za američkog predsjednika. Osumnjičen je da je prilikom glasanja izvršio nezakonitosti.

Rogers je uhapšen 7. jula, a prijeti mu zatvorska kazna u trajanju do 20 godina. Određena mu je kaucija koja iznosi 100.000 dolara.

Bio je među brojnim građanima koji su u Houstonu u martu prošle godine satima čekali da glasaju. Glasao je u 1:30 sati. Međutim, činom glasanja je prekršio zakon.

Naime, Rogers je tada još bio na uslovnoj kazni, koja mu je izrečena nakon puštanja iz zatvora u kojem je bio zbog provala počinjenih devedesetih godina. Prema zakonu Texasa, nije imao pravo glasa. Tužitelji tvrde da je zakon prekršio i kada je glasao 2018. godine. Bilo je preostalo nekoliko mjeseci da odsluži uslovnu kaznu.

Andre Segura, njegov advokat, tvrdi da Rogers uopće nije znao da nema pravo glasa.

“Ovo hapšenje bi trebalo biti upozorenje svim građanima Texasa. Čekao je u redu šest sati da bi ispunio ono u šta je vjerovao da je njegova građanska dužnost, a sada mu je određen pritvor uz kauciju koju većina ljudi ne može platiti”, kazao je Segura.

Prema njegovim riječima, Rogersu prijeti duga zatvorska kazna. Smatra da bi zakoni trebali biti takvi da ne povećavaju rizik od krivičnog gonjenja, posebno u slučaju nenamjernih grešaka. Najavio je borbu za prava njegovih branjenika, kao i za one kojima su ograničena biračka prava.

Na ovom slučaju radi tužitelj Ken Paxton, a za kojeg je NBC News naveo da se vrijedno trudio da dokaže navodne izborne prevare na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Istraživanje Centra za pravdu Brennan je pokazalo da su prevare od birača vrlo rijetke.