Amerikanac proveo 44 godine u zatvoru zbog zločina koji nije počinio

Ronnie Long je proveo 44 godine u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Sada mu predstoji nova borba, jer smatra da njegov život vrijedi mnogo više od 750.000 dolara, koliko je iznosila odšteta.

Kako je objavio CNN, Afroamerikanac Long je optužen da je 1976. godine silovao bjelkinju. Porota, u kojoj su svi bijeli bijelci, ga je proglasila krivim za provalu i silovanje te je osuđen na doživotni zatvor.

Na presudu se žalio nekoliko puta, ali su njegove žalbe odbijane. U decembru prošle godine guverner Sjeverne Karoline ga je pomilovao jer su sudovi utvrdili da je greškom osuđen.

Sutkinja žalbenog suda Stephanie Thacker je istakla da je, kako je konstatovala, zabrinjavajući i upečatljiv obrazac kojim je policija namjerno uskraćivala materijalne dokaze.

Zakon nalaže da se 65-godišnjem Longu mora platiti po 50.000 dolara za svaku godinu koju je proveo u zatvoru, ali je taj iznos ograničen do 750.000 dolara. U njegovom slučaju to znači da mu je isplaćeno za 15 godina provedenih u zatvoru.

Jamie Lau, njegov raniji advokat, je izjavio da je Long zahvalan za dobijeni novac, ali da je on neprimjeren za 44 godine uskraćene slobode. Napomenuo je da su mu oba roditelja preminula dok je bio u zatvoru, a da je njegov sin živio bez oca.

Zato advokat Lau misli da je Long zaslužio mnogo više nego što je dobio kao odštetu. Long se nada da će dobiti ono što smatra da zaslužuje vjerujući da je namjerno osuđen i pritvoren.

Nije želio imenovati osobe koje mu pomažu u ovoj pravnoj borbi i tvrdi da trenutno nema pravnog zastupnika. Ukazao je na to da se njegov problem mora riješiti, jer smatra da se to može desiti nekom drugom.

Njegov raniji advokat Lau je podsjetio da Long nije jedini kojem se ovo desilo. Kako je kazao, najmanje još dvojica muškaraca su oslobođena nakon 44 godine provedene u zatvoru, jer su bili nevini.

Pozvao je na preispitivanje mehanizma odštete misleći da guverner ne bi trebao imati pune ovlasti nad tim ko je treba dobiti, a ko ne. Poručio je da svi moraju imati jednake mogućnosti da budu obeštećeni.

Long je kupio automobil iz snova, a to je Cadillac. Ovo je prvi automobil koji posjeduje nakon 50 godina. Zajedno sa suprugom planira kupiti i novi dom, prenosi CNN.

IZVORklix.ba
Prethodni članakTrčanje i mršavljenje: Ovo su uobičajene greške koje trebate izbjegavati
Sljedeći članakDesnica Radivojević, bivši zamjenik premijera FBiH, osuđen na osam mjeseci zatvora