Amerikanci idu na važne izbore, u lobiranje za glasove uključili se Biden i Trump

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Joe Biden i Donald Trump bore se za podršku glasača na posljednji dan kampanje u ponedjeljak uoči međuizbora koji će oblikovati ostatak mandata američkog predsjednika i koji bi mogli utrti put povratku u Bijelu kuću njegovog prethodnika.

Bidenove demokrate suočeni su s teškom borbom za ostanak u Kongresu, nakon trke koju je predsjednik označio kao “definirajući” trenutak za američku demokratiju – iako su problemi poput inflacije uglavnom dominirali kampanjom.

Republikanci su u dobroj poziciji da preuzmu većinu u Predstavničkom domu u utorak, a mnoge demokrate strahuju da će im i Senat izmaknuti kontroli što će znatno otežati Bidenov posao jer bi republikanci bili u skoro potpunoj kontroli nad zakonodavstvom tokom njegove posljednje dvije godine u Bijeloj kući.

ČITAJ JOŠ:  Izvještaj WHO-a o humanitarnoj krizi u Ukrajini izazvao sukob SAD-a i Rusije

Ankete pokazuju da je većina Amerikanaca zabrinuta za ekonomiju i osjećaj da je zemlja na pogrešnom putu, ohrabrujući republikanske kandidate u okruzima koji su nekada izgledali nedostižni.

Svih 435 mjesta u Predstavničkom domu se biraju, a trećina u Senatu od 100 članova, prenosi AFP.

– Uobičajeno je da ona stranka koja je u Bijeloj kući gubi tokom međuizbora, ali realnost je da još uvijek imamo šanse, ne samo da zadržimo Senat, već i da zaista dobijemo veliki broj mjesta u Kongresu – rekao je Cory Booker iz New Jerseya za ABC u nedjelju.

ČITAJ JOŠ:  Kako su Amerikanci prije 65 godinu "izgubili" nuklearnu bombu koja do danas nije pronađena

Demokratskim kandidatima dat je zamah u predizbornoj kampanji nastupima najpopularnijih starijih državnika stranke, uključujući prethodne predsjednike Baracka Obamu i Billa Clintona.

Republikanci imaju manji spisak svojih političkih velikih igrača, a fokus kampanje se posljednjih sedmica okrenuo Trumpu, koji je najavljivao da bi se možda ponovo mogao kandidirati za predsjednika 2024. godine.

Biden i Trump će imati paralelni predizborni skup: predsjednik će govoriti na skupu u blizini glavnog grada u Marylandu, dok će Trump voditi kampanju u turbulentnoj utrci za Senat u Ohiou.

ČITAJ JOŠ:  Kako su Amerikanci prije 65 godinu "izgubili" nuklearnu bombu koja do danas nije pronađena

Od ljeta demokrate gube na popularnosti, a ankete pokazuju izglede da će republikanci dobiti dvocifrenu većinu u Predstavničkom domu.

– Ovo će biti poziv za buđenje predsjednika Bidena – rekao je Glenn Youngkin, republikanski guverner Virginije.

Utrka oko mjesta u Senatu je neizvjesnija, ali nade demokrata da će zadržati gornji dom, koji kontrolišu zahvaljujući glasovima potpredsjednice Kamale Harris, vise o koncu.

GODISNJICA
MARKETING