Portal 072info

Amerikanci planiraju deportaciju 150 bosanskih Srba zbog ratnih zločina

Imigracijske službe Sjedinjenih Američkih Država pripremaju akciju velikih razmjera u kojoj planiraju uhapsiti bar 150 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine koji godinama žive i rade u SAD.

Vjeruju se da su svi oni sudjelovali u ratnim zločinima i etničkom čiščenju počinjenom na teritoriju Bosne i Hercegovine za vrijeme rata.

Sve u svemu, imigracijske službe identificirale su oko 300 imigranata za koje vjeruju kako su prilikom dolaska u SAD prikrili svoju umješanost u ratne zločine, piše New York Times .

Američke imigracijske službe vjeruju da će ta brojka porasti te da bi mogla dosegnuti i do 600 osoba osumnjičenih za ratne zločine koje se skrivaju na tlu SAD-a.

‘Što više kopamo, pronalazimo više dokumenata’, izjavio je Michael MacQueen, historičar zaposlen u američkoj saveznoj agenciji U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Među osumnjičenim izbjeglicama iz BiH, odreda bivšim vojnicima u ratu, nalaze se nogometni trener iz Virginije, metalski radnik iz Ohija, četiri radnika u kockarnicama Las Vegasa…

Da američke savezne službe ne sjede skrštenih ruku kad je u pitanju hvatanje ratnih zločinaca, pokazao je poziv svim izbjeglicama iz BiH, upućen u februaru prošle godine, u kojem ih se podstiče da prijave sve informacije koje imaju o ratnim zločinima počinjenima u Bosni i Hercegovini.

Prikupljeni dokazi indiciraju kako je više od 150 sumnjivaca vjerojatno sudjelovalo u pokolju u Srebrenici, u kojem su bosanski Srbi ubili više od 8.000 nenaoružanih Bošnjaka.

‘Ideja da ti ljudi, koji su počinili toliko zla, prođu nekažnjeno i dobiju novu priliku naprosto je sramotna’, kaže MacQueen koji je prije radio na pronalaženju nacističkih zločinaca skrivenih u Americi.

Advokati koji zastupaju osumnjičene bosanske Srbe kažu kako su savezne službe otišle predaleko u povezivanju sad već dugogodišnjih stanovnika SAD-a sa zločinima počinjenima prije dvadeset godina.

Krajem i nakon rata, više od 120.000 bh. državljana podnijelo je zahtjeve za dolazak u SAD. Tada je od njih zatraženo da prilože dokaze o eventualnom učestvovanju u ratu, ali u najvećem broju slučajeva vjerovalo se na riječ imigrantima, bez ikakvih dodatnih provjera.

Među osumnjičenim imigrantima nalazi se i Slobodan Mutić, bosanski Srbin koji živi i radi kao radnik u željezari u saveznoj državi Ohio. Mutića i još devet boanskih Srba koji su emigrirali u SAD traže hrvatske vlasti zbog ubistva Hrvata u BiH, pokazuju dokumenti objavljeni na WikiLeaks.

Među imigrantima koje istražuje ICE nalazi se i Hrvati te Bošnjaci, ali u najvećem broju slučajeva ipak je riječ o bosanskim Srbima.

Zanimljivo, njihovi advokati često posežu za dobro nam poznatom obranom u kojoj tvrde kako njihovi branjenici nisu činili ratne zločine već su bili ‘obični’ vojnici koji su se borili protiv drugih vojnika na liniji razgraničenja.

‘Imigracijski službenici su se malo zanijeli i rekli ‘Tamo su se događale ružne stvari, idemo kazniti ljude koji su bili u blizini.’ No, ovi momci nisu učinili ništa loše’, uvjerava novinara New York Timesa Christopher Brelje, odvjetnik 12 bosanskih Srba iz Phoenixa kojima prijeti deportacija u BiH.

Podijelite članak