CDA4F05D 827E 4F01 8371 1D3BBBDC20CC
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 15, 2021 @ 22:30
KATEGORIJA: BiH / Sport
NER FIT

U sklopu projekta “Football zajedno” nastavljamo za predstavljanjem zanimljivih priča iz svijeta ženskog fudbala u BiH. Naredna fudbalerka sa kojom smo uradili intervju je Amila Dizdarević, koja trenutno igra za ŽNK Čelik. 

FIXGEHALT

Kada ste počeli trenirati fudbal i odakle se rodila želja? Zašto baš fudbal? 

– Aktivno sam u ŽNK Čelik počela trenirati u novembru 2015. godine. Fudbal sam zavoljela zbog Edina Džeke, nakon one utakmice Francuska – BiH 2011. godine. Od tada ga pratim, a već šestu godinu i treniram.

Kako su vaši roditelji i okolina reagovali na to? 

– Roditelji su od početka bili uz mene i omogućili mi sve da ispunim svoju želju i treniram fudbal. Što se tiče ostalih, mišljenja su bila podijeljena. Nekima je to bilo super, dok su neki reagovali na način ‘žensko i fudbal…’

Šta za jednu djevojčicu predstavlja igranje fudbala, kako ostale vršnjakinje reaguju na to?

– Volim to i ispunjava me. Lijepo je baviti se onim što voliš. Što se vršnjakinja tiče, reakcije su pozitivne. Jedina razlika, između mene i moje sestre naprimjer, je ta što se ona više druži s ostalima, dok ja ostajem kući i spremam se za trening.

Da li ste imali negativnih iskustava? Možda od momaka?

– Da. Bilo je određenih negativnih reakcija, s podsmijehom rekla bih. Tipa ‘šta vi znate, to je muški sport’ i tako dalje. Neka im bude, ali evo mi smo trenutno uspješnije od svih muških ekipa u Zenici.

Ko Vam je najveća podrška?

– Definitivno porodica, momak i najuži krug prijatelja.

Trenutno igrate za ŽNK Čelik. Kakve su Vam ambicije za dalje?

– Što se Čelika tiče, idemo da se vratimo tamo gdje nam je i mjesto – u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. I ja lično sam trenutno skoncentrisana samo na Čelik i ne razmišljam mnogo u budućnost.

Poruka za sve ostale djevojke koje imaju želju za treniranjem fudbala?

– Samo da rade ono što vole. Ništa nije teško ako imate volju, želju, upornost i istrajnost. Ako ne fudbal, neka se bave bilo kojim drugim sportom. Poseban je osjećaj nakon završenog treninga.

Projekat Football Zajedno se sufinansira u okviru UEFA programa HatTrick u saradnji sa nogometnim savezima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

LIDER