Amila godinama na ulicama s prijateljima dočekuje migrante

amila rekic migranti tuzla fena 1

U prva dva mjeseca ove godine na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 48 migranata koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente – podaci su Uprave policije MUP-a TK.

Migrantsku situaciju na području tog kantona, kantonalna vlada je na posljednjoj sjednici ocijenila dobrom prema izvještaju za prošlu godinu i prvi mjesec ove godine.

– Mi smo kao Vlada zatražili od Skupštine TK-a da se izvještaji o migrantima koji su dostavljani jednom mjesečno, sada smanji njihov intenzitet jer je evidentna tendencija smanjenja broja migranata na području Tuzlanskog kantona – izjavio je premijer TK Irfan Halilagić.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK o svakom pronalasku migranata upoznaju dežurne službenike Službe za poslove sa strancima, Terenski centar Tuzla, radi preduzimanja službenih mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

– Prema državi porijekla pronađenih migranata, policijski službenici Uprave policije su na osnovu podataka koje o sebi daju migranti došli do saznanja da najviše migranata dolazi iz Afganistana – 37, Pakistana – 5 i Maroka – 4. U posmatranom vremenskom periodu evidentirano je četiri sigurnosno interesantnih događaja u kojim su učestvovali migranti. Od strane migranata počinjena su tri krivičnih djela i to teška krađa – jedno krivično djelo i krađa – dva krivična djela – izjavila je Feni inspektor portparol MUP-a TK Amra Kapidžić.

Amila Rekić već godinama na tuzlanskim ulicama zajedno s nekoliko prijatelja volontera dočekuje migrante koji ovdje traže hranu, odjeću i osnovna sredstva za život.

– Samo u Sigurnoj kući je na smještaju bilo oko 130 migranata, tako da brojka institucija nije tačna. To je broj samo registrovanih ljudi, a registracija se vrši samo za one koji će neki period boraviti ovdje. Ne mogu kazati koliko ljudi tačno dolazi, imali smo miran novembar i decembar, a onda januar i februar sedmično oko stotinjak ljudi. Neki dan smo za jedan dan imali 74 lica – izjavila je Rekić za Fenu.

Naglašava da su ranije migranti bili iz Afganistana, Pakistana, Maroka i Alžira, dok su sad u većini slučajeva afričke zemlje poput Konga, Gvineje, Malija, Senegala.

– Za ljude koji dolaze nema više dnevnog centra za tuširanje. Niko ne dijeli kuhani obrok. Na Tuzlanskom kantonu njih ima više nego u Gradu Tuzla. Mislim da je najbrojnija migrantska zajednica u Srebreniku i Gradačcu – kazala je Rekić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE