Portal 072info

Amila Škorić dobitnica priznanja za muallimu godine u Hrvatskoj: Vjeroučitelj ima veliki izazov

Screenshot 1 1776
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Amila Škorić je ovogodišnja dobitnica priznanja “Hifzi ef. Alagić” za muallimu godine u 2019./1441. Hidžretskoj godini kojeg dodjeluje Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Amila Škorić je zaposlenica Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kroz angažman vjeroučiteljice islamskog vjeronauka, ali i saradnica sisačkog Medžlisa kroz angažman muallime u mektepskoj nastavi.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Priznanje i nagradu Amila Škorić je primila u sklopu programa stručnog skupa “Islamski vjeronauk u kontekstu nove paradigme odgoja i obrazovanja“ koji se održao u Islamskom centru u Zagrebu početkom devetog mjeseca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U obrazloženju za dodjelu priznanja i nagrade navedene su odlike i osobine Amile Škorić poput smirenog karaktera, blagosti, duhovitosti, ali i kreativnosti u čemu se prepoznaje istinski lik jednog vjeroučitelja koji čini islamski vjeronauk jednim od najdražih predmeta u školskoj nastavi.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Amila Škorić, rođena Karaga, je kćerka Fuada ef. Karage i rahmmetli Fatime. Rođena je 1981. godine u Velikoj Kladuši. Po rođenju dolazi u Sisak gdje njezin otac Fuad ef. Karaga započinje imamsku službu. Nakon završetka osnovne škole u Sisku, upisuje zagrebačku medresu dr. Ahmeda Smajlovića 1996. godine kao druga učenica iz Siska i po završetku medrese 2000. godine zapošljava se na mjestu vjeroučiteljice u osnovnim školama u Sisku.

Svršenica je Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, a majka troje je djece Haruna, Emina i Najle.

POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Amila Škorić kroz posao vjeroučitečljice suočava se sa izazovom kako da afirmiše i prenese na mlađe generacije islamske univerzalne vrijednosti u sredini u kojoj su muslimani manjina.

“U ovakvim društvenim sredinama i kontekstu od presudnog značaja i vrijednosti je porodični kućni odgoj i usmjerenje djeteta. Ono u čemu roditelj djetetu daje poruku da je njemu kao roditelju važno i bitno i dijete će takvu poruku shvatiti. Ako dijete to ne vidi kod roditelja i u svojoj kući, neprirodno je očekivati razvoj u željenom smjeru“, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Amila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Vjeronauka – predmet koji odgaja –

Ona se se u svom radu pored djece suočava i sa roditeljima koji ponekad nemaju dovoljno razvijenu svijest o pripadnosti i potrebi pohađanja vjeronauke i mekteba.

“Možda će zvučati čudno, ali često se u Hrvatskoj susrećemo sa izazovima koji nisu poznati drugdje poput toga da ponekad više vremena i energije moramo usmjeriti da osvijestimo i motiviramo roditelje o važnosti vjeronauke i mekteba u ovakvim društvenim sredinama nego samu djecu, odnosno potencijalne polaznike vjeronauke“, kaže Amila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Muslimanska zajednica u Hrvatskoj se suočava sa izazovom asmiliacije pa je potrebno ulaganje više truda u aktivnosti, projekte i manifestacije koje imaju za cilj javno predstavljanje tradicije i islama.

“U sredini gdje smo manjina, nažalost dolazi do sve veće asimilacije muslimana u društvo te je s toga i popularizacija i promidžba vjeronauka uvijek važna. Svjesni takvih poteškoća i izazova, trudimo se da iz godine u godinu pokažemo vrijednost i značaj islamske vjeronauke i mekteba organizirajući javne svečanosti u gradu Sisku poput mektepske akademije povodom dolaska mjeseca ramazana, obilježavanja mjeseca rođenja Poslanika, s.a.v.s. Zanimljivo je da tim programima prisustvuju roditelji čija djeca pohađaju vjeronauk i mekteb, a oni kao roditelji nisu uključeni u redovne džematske aktivnosti te s vremena na vrijeme poneki od njih upišu edukaciju za odrasle poput “Tečaja islama“ i budu osposobljeni za praktično življenje islama“, ističe Amila.

U vremenu u kojem živimo predmet vjeronauka koji je dominantno odgojnog karaktera ima dodatni značaj s obzirom na opću krizu morala i izazove sa kojima se savremena civilizacija, prije svega porodica susreće.

“Vjeroučitelj ima jedan veliki izazov, kako djeci prezentirati islamske vrijednosti koje mogu biti spojive sa današnjim suvremenim načinom i tempom života. Moglo bi se reći da je vjeronauk jedini predmet u nastavnom procesu koji najviše vremena posvećuje odgoju djece. U današnje vrijeme tehnologije, u vrijeme kada se sve svodi na ovodunjalučka zadovoljstva, smatram da je djeci jako bitno da imaju jedan predmet koji se bavi njihovom “nutrinom“, kako prevazilaziti poteškoće i iskušenja na koja će nailaziti u svom životu. Često govorimo kako je vjeronauk jedan od životnih predmeta i da ga ne gledaju samo kao poligon za dobar prosjek ocjena. Tu onda uskaču vjeroučitelji koji su toj djeci i učitelji i prijatelji“, ističe Amila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mekteb – čuvar identiteta –

Institucija mekteba, kaže, ima presudnu ulogu u odgoju djece i čuvanju tradicije. Značaj meketeba posebno do izražaja dolazi u dijaspori, odnosno tamo gdje su muslimani manjina.

“Sa sigurnošću i iskustvom rada kroz mekteb, apsolutno mogu potvrditi da mekteb u ovakvim društvenim sredinama gdje se ne možemo vizualno poistovjetiti sa simbolima islama, za našu djecu ima mnogo veći značaj i ulogu nego u sredinama gdje muslimani nisu manjina. Naša djeca nemaju priliku slušati ezan sa džamije, ali će zato zvona sa obližnjih crkava čuti i po nekoliko puta na dan. Još ako uzmemo u obzir da mekteb pohađaju i djeca u čijim kućama nema praktičnog življenja islama, poput namaza, posta u ramazanu, onda možete zamisliti koliko ulogu mekteb ima“ ističe Amila.

Kroz svoj rad Amila je imala priliku svjedočiti pozitivnim promjenama u porodicama kroz djecu koja pohađaju vjeronauku i vezana su za meketeb.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Evo vam najslikovitiji primjer iz Siska kojeg smo doživjeli. Pretprošle godine, jedna djevojčica, učenica 6. razreda je jedina postila ramazan u svojoj kući. Prošli ramazan pridružili su joj se i njezini roditelji. Treba li što više reći“, naglašava Amila.

Sa druge strane djeca su kroz školu izložena kršćanskoj kulturi i načinu života što se posebno ističe tokom decembra.

“Naša djeca selam čuju na vjeronauku i eventualno kod kuće, mada ni to ne sva, dok svake godine decembar provedu u učenju božićnih pjesmica i crtanju jelki… Tako da nama je zaista mekteb od velikog značaja“, poručuje Amila.

Amila je uputila poruka kolegama vjeroučiteljima/mualimima u Bosni i Hercegovini u kojoj je posebno istakla da emanet i misija odgoja i usmjeravanja djece na Pravi put je časna i često kompleksna, ali da se taj trud definitivno isplati kada sutra dočekate odrasle i formirane ljude koji se vrlo rado prisjećaju provedenih sati islamskog vjeronauka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Tada dobivate osjećaj da se tragovi i rezultati osjete i dolaze na površinu. Potrebno je puno strpljenja, ljubavi, požrtvovanosti ali kur’anska misija “pozivanja na dobro, a odvraćanja od zla“ je poslanička misija i zato smo privilegirani što smo nosioci takve misije. Da je lako nije, i bojim se da će nam biti sve teže. Preostaje nam dova Allahu dž.š. da uputi svu našu dječicu na pravi put, a nama da puno sabura u našoj misiji“, poručuje Amila.

Podijelite članak
  • 6
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6