ba
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Otpusno pismo je ključno je u našem slučaju. U njemu piše da su na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prihvatili moje dijete, primili u bolnicu, dijagnozu prihvatili, krenuli u izmiještanje i nabavku lijekova. Kada su vidjeli da se ne mogu nabaviti, pokrenuli postupak izmještanja koji Edo Hasanbegović nije htio da potpiše. 

Ovim riječima Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin, koja se već godinama, zajedno sa suprugom bori za pravdu, objasnila je zašto je obrisani fajl iz bolničkog informacionog sistema (BIS) KCUS-a od 8. novembra 2019. godine problematičan.

S KCUS-a su negirali dijagnozu za Nadin

– Nakon našeg odlaska u Tursku, gdje se naše dijete liječilo, s KCUS-a su negirali dijagnozu za Nadin i tražili su patohistološke pločice. Za šta će njima tada patohistološke pločice da dokazuju dijagnozu a već su je prihvatili, pokrenuli proceduru izmještanja, izjasnili se da nisu educirani, da je prvi slučaj i da je najbolji benefit da nastavi dalje liječenje vani. E, to je problem. 

Oni sada brišu sve ono što je ključno, što je dokaz. Činjenično posljedično stanje mog djeteta je da je sada 100 posto invalid. A kada se ne pruži liječenje, kao što nisu, tu je posljedica smrtna. Da suprug i ja nismo imali mogućnosti, novac, da nismo odveli naše dijete da nastavak terapije krene kako je bilo, bio bi smrtni ishod – kazala je Amina Smajlović.

Faksimil otpusnog pisma djevojčice Nadin
Faksimil otpusnog pisma djevojčice Nadin

Novalić i Mandić nikada nisu htjeli ni razgovarati s nama

Dodala je da “bez obzira što je Nadin imala tuberkulozu, koja je izlječiva, struka razumije šta je autoimuni hepatitis, ciroza jetre” s čime se i danas bore.

– Znali su, pošto nisu nabavili lijekove i odbili liječiti dijete, da je to smrtni ishod. Premijer Vlade Federacije BiH se oglušio na našu molbu na prijem na sastanak, Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić nikada nas nije primio ni odgovorio. Direktno smo se obraćali. Ministarstvo zdravstva iz Ankare je slalo dopis da se izjasne imaju li potrebne tablete, a ako ne da će oni napraviti konekciju s njima i nama da se te tablete dostave. Nikada nisu odgovorili – kazala je Smajlović.

Istaknula je da se hvataju za slamku.

– Brišu dokaze jer misle da mi, kao roditelji nemamo ga. A imamo. Čak smo dva sefa van BiH našli i plaćamo gdje čuvamo neke stvari, jer znamo ko su oni i šta su. Mi smo prijavili to brisanje fajla i našoj advokatici i Tužilaštvu i Odjelu za korupciju. Još ništa.

Vrana vrani ne vadi oči

Apsurdno je kad su rekli da dijete ima sumnjivu dijagnozu, da nije uspostavljena, a onda Sebija Izetbegović kaže: “Ko će liječiti ovo dijete i kada nabavimo tablete”. Takve degradacije rade, potvrde, negiraju pa se vade. Ali, to je njihov sistem, vrana vrani ne vadi oči, ja to znam – istaknula je Smajlović.Naglasila je da se ona i njen suprug na prvom mjestu bire za svoje dijete, ali i za drugu djecu, da roditelji znaju prava njihove djece.