Analgetik 50 puta jači od heroina je nova opasnost u BiH i svijetu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Policija u Mijanmaru izvela je do sada najveću zapljenu analgetika fentanil u jugoistočnoj Aziji. Na narkotržištu jugoistočne Evrope fentanil se pojavio prije nekoliko godina i umnogome je potisnuo heroin, a policijski podaci govore da nije zaobišao ni BiH. Policijska akcija u Aziji pokazala je zapravo koliko je porasla popularnost fentanila, koji se sve više ilegalno nabavlja i koristi. Otkriveno je više od 3.700 litara metilfentanila – proizvoda koji se koristi za izradu ovog moćnog analgetika.

Zapljene u BiH

Zloupotreba ovog lijeka protiv bolova ima katastrofalne posljedice po korisnike, a nerijetko može dovesti i do smrti. Osumnjičeni su policajcima rekli da je većina droge bila namijenjena prodaji unutar Mijanmara, ali i za druge zemlje.

Stručnjaci tvrde da je 50 puta jači od heroina i 100 puta snažniji od morfija, a potaknuo je veliku ovisničku krizu u SAD-u. Što se tiče BiH, policijske agencije su prije dvije godine na području Bosansko-podrinjskog kantona zaplijenile značajne količine fentanila.

Mahir Fidahić, specijalista kliničke farmakologije s toksikologijom, pojasnio je šta je zapravo fentanil i čemu on u suštini služi.

“On spada u grupu jakih opioidnih lijekova za terapiju boli – analgetika. Naglasak je na riječi opioidni ili opijatni, gdje su u istoj grupi metadon, meperidin i najpoznatiji predstavnik jakih – morfin. Nešto poznatija i šire rasprostranjena grupa blagih opioidnih analgetika su kodein, tramadol i oksikodon. Neke od opštih karakteristika opioidnih analgetika jeste da svoju primjenu nalaze u medicini već duži period u terapiji izuzetno jakih bolova (analgezija kod akutne i hronične boli), najčešće muskuloskeletalnih problema, malignih bolesti, kao i u anesteziji”, navodi Fidahić.

Sličan morfijumu

Specifična karakteristika fentanila jeste da je to preparat sintetskog porijekla koji nalazi najviše svoju primjenu u medicini u formi flastera.

Mahir Fidahić, specijalista kliničke farmakologije s toksikologijom Mahir Fidahić, specijalista kliničke farmakologije s toksikologijom

“Flasteri već uveliko postoje na domaćem i evropskom tržištu od raznih farmaceutskih proizvođača. Fentanil je kao analgetik oko 100 puta jači od morfina i oko 50 puta jači od heroina, svojih “bliskih rođaka” iz iste grupe analgetika. Svojim učinkovitim dejstvom, ovi lijekovi podižu prag percepcije boli, mijenjaju emocionalnu reakciju prema boli (iako postoji bol i dalje, pacijent više nema straha i ne reaguje panično), te uvodi u san. Svi navedeni učinci olakšavaju stanje kritično oboljelog pacijenta”, navodi Fidahić.

Neželjena dejstva fentanila su jako slična morfinu, a zbog kojih je ova supstanca često predmet zloupotrebe.

“Opijatni (opioidni) analgetici djeluju putem receptora u centralnom nervnom sistemu, gdje postižu izuzetno brz i jak učinak otklanjanja – ublažavanja boli. Ta glavna neželjena dejstva se odnose prije svega na disanje – dolazi do usporavanja disanja, što može imati ozbiljne posljedice, povraćanja, euforije, razvoja ovisnosti”, navodi naš sagovornik.

Najčešći nazivi fentalina u uličnoj prodaji prema Registru zloupotrebe supstanci u izdanju “U.S. Department of Justice – Drug Enforcement Administration” su Apache, China Girl, China Town, Dance Fever, Friend, Goodfellas, Great Bear, He-Man, Jackpot, King Ivory, Murder 8, Tango & Cash.

Mnogo konzumenata u SAD i Kanadi

Ilegalno proizveden fentanil je prisutan na tržištu u formi praha ili tableta te se distribuira samostalno ili u kombinaciji sa dugim opijatima – heroinom ili kokainom.

Prema izvještaju Američkog nacionalnog forenzičkog laboratorija fentanil ima jako veliki porast zloupotrebe te je 2014. godini u Americi bilo 5.400 konzumenata, da bi već 2015. taj broj porastao na 14.600.

Tendenca zloupotrebe fentanila kako se da zaključiti ima rapidan porast na godišnjem nivou. Znakovi predoziranja fentanilom su stupor (poremećaj svijesti), promjene na zjenicama, cijanoza, koma i u najgorem slučaju smrt.

U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi upotreba fentanila je široko rasprostranjena. U Evropi taj trend nije prisutan u tolikoj mjeri, no ipak postoje razlozi za zabrinutost.


Iako imaju malu ulogu na tržištu droga u Evropi, fentanil predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje pojedinaca i javno zdravlje. Posebno su zabrinjavajući derivati fentanila koji čine većinu novih opioida koje je zabilježio EMCDDA. Te tvari mogu biti snažne i vrlo male količine mogu uzrokovati trovanje opasno po život zbog brze i teške respiratorne depresije. Fentanil se nalazi na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije – World Anti-Doping Agency (WADA).

Klix.ba