Analitičar blizak Vučiću tvrdi da Dodik zabija nož u leđa Srbiji u vezi s Kosovom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je objavio autorski tekst u kojem se osvrnuo na situaciju na Kosovu i, kako ističe, pritisak koji na Srbiju vrše zapadne države.

Iako je Dodik u tekstu spomenuo već odavno poznatu priču o formiranju Republike Srpske, naročito je interesantan dio koji se odnosi na relacija Srbije i Kosova te je poručio kako su Srbi i dalje pod lupom međunarodne zajednice.

“Ako se ne ponašaju kako očekuju zapadne kvazidemokrate, sva krivica je usmkerena na Beograd. Dakle, Beograd je kriv što štiti svoj teritorijalni integritet, što rade sve normalne zemlje svijeta, kriv je što nije ‘disciplinovao’ Srbe u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu. Svaka država pomaže svom narodu gdje god da živi, ​​samo Srbija mora da kazni svoje ljude koji su tik uz njene granice. Beograd je kriv kako god se stvari okrenule jer je neko odredio krivca, samo se krivica mijenja od prilike do prilike”, rekao je Dodik.

Također, ponovo se osvrnuo na ponude Zapada o Kosovu koje je ocijenio kao loše.

“Njima i prijete. Takozvani njemački model, s dvije države, nude Srbiji kao rješenja za Kosovo. Kako ej moguće da na teritoriji suverene Srbije predlažete dvije njemačke države? Zar neko misli da je to moguće? Pa zar se na kraju nisu ujedinile Istočna i Zapadna Njemačka i postale jedna država? Je li to cilj? Šta nudite?”, poručio je predsjednik RS-a.

ČITAJ JOŠ:  Dodik o statusu Srebrenice

U kontekstu stvaranja “dvije njemačke države”, Dodik je poslao poruku zapadnim zvaničnicima.

“Ako mislite dobro o Srbima, zašto Srbiji i Republici Srpskoj niste ponudili model dvije države i jednog naroda. Ovaj tzv. njemački model za Kosovo samo je još jedan trik u igri nadmoćnih koji misle da im je sve dozvoljeno. Postavlje se još jedno pitanje zašto je pitanje Kosova sui generis, a pitanje RS-a pitanje teritorijalnog integriteta BiH”, ističe Dodik.

Dodatna smetnja Vučiću

Iako bi u određenim okolnostima Dodikove riječi definitivno imale pogodno tlo i među političkim rukovodstvom Srbije, one u ovoj situaciji mogu predstavljati mač sa dvije oštrice i dodatnu omču oko vrata Aleksandru Vučiću.

Politički analitičar blizak Vučiću, Nebojša Krstić, komentirao je stavove Milorada Dodika te je poručio kako oni predstavljaju otežavajuću okolnost za položaj političkog rukovodstva Srbije u kontekstu “kosovskih pregovora”.

“Svaki put ka Dodik pomene otcjepljenje RS od BiH, on nam zabije nož u leđa na Kosovu oko ZSO. To zna on, znaju SAD, znaju Rusi, zna Vučić..svi znaju osim vas što se ložite na srpstvo, Dodika i Kosovo”, rekao je Krstić.

ČITAJ JOŠ:  Vučić jednom rečenicom u Skupštini Srbije “otpilio” Dodika

Inače, mediji u Srbiji prije nekoliko dana objavili su njemačko-francuski sporazum o regulisanju odnosa između Srbije i Kosova. U razgovoru za Klix.ba direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove (ISAC) Igor Novaković izjavio je kako sporazum koji je objavljen u medijima liči na sporazum o između dvije Njemačke.

“To što se pojavilo u medijima veoma liči na sporazum između Istočne Njemačke (DDR) i Zapadne Njemačke (BRD) iz 1972. godine. Sporazumom je omogućena nesmetana komunikacija između dvije Njemačke bez obzira što je Savezna Republika Njemačka u svom Ustavu i dalje imala odredbe vezane za jedinstvo Njemačke i što nije spriječilo ujedinjenje. Ne impliciram da je to cilj ovog sporazuma već upravo da takav sporazum omogućava da bez priznanja Kosova kao nezavisne države Srbija i Kosovo mogu da funkcionišu i nesmetano komuniciraju i sarađuju”, rekao je Novaković.

On smatra da gledajući iz srpske perspektive potpisivanje sporazuma ne bi značilo priznanje Kosova. Naglasio je da Kosovo već funkcioniše kao nezavisna država i bitno je šta druge strane misle o tome, a ne Srbija, u smislu prijema Kosova u međunarodne organizacije.

ČITAJ JOŠ:  Sramna izjava Dodika o Markalama: "To je lažima opisan zločin"

“Ulazak u UN nije uslovljeno time što Srbija kaže da ne priznaje Kosovo već što druge države ne priznaju Kosovo. Na isti način, ulazak u EU nije uslovljen time što ga Srbija ne priznaje, već što Kosovo ne priznaje pet članica EU. Kao i četiri države u slučaju NATO-a. Pitanje je kako će se te države ponašati u kontekstu odnosa prema Kosovu ukoliko se ovakav sporazum potpiše i da li je to dovoljan uslov da one priznaju nezavisnost Kosova”, rekao je Novaković.

U svakom slučaju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u narednim sedmicama naći će se pred velikim pritiskom zapadnih zemalja da konačno stavi tačku na pitanje problema sa Kosovom. Svakako, isti pritisak podnijet će i Priština, a američki zvaničnici su jasno poručili kako neće odustati od uspostavljanja Zajednice srpskih opština.

U tom odnosu snaga i jasno vidljivim pritiscima, pitanje je koliko riječi i “savjeti” Milorada Dodika uopće mogu biti od koristi Aleksandru Vučiću. Ukoliko se analizira odnos snaga, prije da u ovim trenucima predstavljaju dodatni teret, višak u ionako teškoj političkoj situaciji za vrh Srbije.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING